Po Black Friday prichádza Giving Tuesday. O čo ide a ako sa viete zapojiť aj vy?

BRATISLAVA – Black Friday je celosvetovo známy fenomén, ktorý asi nikomu predstavovať netreba. Ako náprotivok tomuto každoročnému sviatku konzumu a nákupného ošiaľu vznikla iniciatíva Giving Tuesday. Sviatok štedrosti a dávania spája jednotlivcov aj firmy v duchu šírenia dobra a každoročne prichádza v utorok po Black Friday. Ten tohtoročný vychádza na 28. novembra. Akým spôsobom sa viete zapojiť aj vy?

reprofoto giving tuesday Giving Tuesday tento rok vychádza na 28. novembra. Reprofoto: Giving Tuesday/Instagram

Kto chce pomáhať, cestu si určite nájde. Žiadna dobre cielená pomoc nie je zanedbateľná a aj maličkosť môže zmeniť veľa. Pomoc môže byť finančného charakteru cez rôzne crowdfundingové kampane, no možností je oveľa viac. Človek môže ísť aj cestou dobrovoľníctva a darovať svoj čas, pozornosť alebo vedomosti. Kampaň Giving Thuesday ponúka niekoľko inšpirácií, ktoré vás môžu nasmerovať k pomoci šitej na mieru vašej predstave.

Mikulášske balíčky

Predvianočný čas je veľmi vďačným obdobím na to, aby sme svojou troškou potešili niekoho cudzieho. Môžete osloviť blízke komunitné centrum, detský domov, domov sociálnych služieb alebo inú inštitúciu s myšlienkou zabezpečiť mikulášske balíčky ich klientom. Keď si prizvete na pomoc kamarátov alebo kolegov, môže sa z toho vykľuť príjemná komunitná aktivita.

Pomôžte s večierkom v komunitnom centre

Pomoc s organizovaním nejakej akcie, ktorá urobí radosť, je dar nielen pre toho, kto prijíma, ale aj pre toho, kto dáva. Do takejto aktivity sa pustila aj štvorica ľudí, ktorí vymenili obleky za mikulášske kostýmy a priniesli radosť na mikulášsky večierok v komunitnom centre Ulita. „Venovať niekomu svoj čas je podľa mňa to najmenej a zároveň to najviac, čo môže človek pre druhého spraviť. Deti si zaslúžia mať krásneho Mikuláša a nie každé má tú možnosť. Uvedomila som si, že nielen tie deti, ale aj ja takúto akciu potrebujem. Každý z nás potrebuje niekde čerpať pozitívnu energiu a ja som ju zažila práve tu,“ zhodnotila jedna z dobrovoľníčok.

Ak ste introvertnejšia povaha a neradi sa prezentujete takto na verejnosti, tak môžete napríklad pomôcť s prípravami nejakého večierku pre deti z detského domova alebo aj pre ľudí bez domova. Upiecť nejaký ten koláč, uvariť niečo dobré, nabrať misku polievky tomu, kto to ozaj ocení. Kreativite sa medze nekladú.

Vnímajte svet okolo seba a učte to aj svoje deti

Robiť niečo prospešné pre svoje okolie sa dá aj pri tých najbežnejších veciach. Stačí taká maličkosť, ako vziať rukavice, vrecúško na odpad a víkendovú prechádzku spojiť so zberom odpadkov. V zime môžete spločne s deťmi vhodným spôsobom prikrmovať vtáky, upratať ihrisko či pretriediť hračky, knihy alebo šatstvo a zaniesť ich napríklad do detského domova.

Učte deti citlivejšie vnímať svoje okolie a jeho potreby a myslieť aj na tých, ktorí nemali v živote toľko šťastia ako ony. Deti sú veľmi učenlivé. Stačí málo a postupne budú s nápadmi na zlepšenie prichádzať aj ony samy.

Darujete kúsok seba

Pre mnohých ľudí je vzácne aj to, čo môže byť pre iných samozrejmé. Onkologickí pacienti sa počas liečby potykajú s mnohými ťažkosťami a okrem iného prichádzajú aj o vlasy. Pre všetkých, ktorí uvažujú nad zmenou imidžu, je tu možnosť darovať svoje vlasy na dobročinné účely a prispieť tak niektorému z ľudí bojujúcich s rakovinou na parochňu.

Stratou vlasov trpia predovšetkým ženy a keďže ide o ďalší výdavok v období, keď rodinu stojí veľa financií liečba, mnohé ženy sa parochne radšej vzdajú. Iniciatíva Vystrihaj Slovensko sa snaží týmto ženám pomôcť a parochňu im poskytnúť. Zoznam partnerských kaderníctiev, kde Vás zadarmo ostrihajú, nájdete tu.

Ako šíriť povedomie o Giving Tuesday a šíriť tak dobro ďalej?

Sila sociálnych sietí je v súčasnosti obrovská, preto je užitočné podporiť kampaň Giving Tuesday a šíriť o nej povedomie aj prostredníctvom nich. Môžete o kampani hovoriť vo svojich statusoch. Rôzne grafiky, ktoré môžete využiť, nájdete tu. Môžete použiť aj hashtagy #givingtuesdaysk a #mozempomozem alebo tagovať @givingtuesdaysk a @nadaciapontis. Všímajte si dobré skutky svojho okolia, hovorte o nich, oceňte ich a nezabúdajte ani na tie svoje.


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac