Mesto má zavaliť sneh, cestári už preventívne sypú

KOŠICE – Predpovede meteorológov na najbližšie dni avizujú snehovú nádielku. Aby toho nebolo málo, k sneženiu sa má pridať aj silný vietor. Samosprávy sa podľa vlastných slov na zmenu počasia pripravujú.

Pluh KOSIT Ilustračná snímka. Foto: Boris Macko

Mesto už avizuje, že prijalo opatrenia na to, aby sa dala snehová nádielka zvládnuť čo najskôr. „Keďže predpovede sú nepriaznivé, mechanizmy sú v pohotovosti. V prípade hustého sneženia majú prednosť hlavné ťahy a trasy, po ktorých premáva MHD. Až následne sú na rade sídliskové a bočné komunikácie,“ upozornil hovorca košického magistrátu Dušan Tokarčík. Mesto navyše pred niekoľkými rokmi rozbehlo projekt Adoptuj si chodník. Záujemcovia o údržbu všetkých 875 úsekov sa prihlásili v priebehu troch dní. Jednotlivé úseky majú v priemere zväčša od 47 do 53 m² a ich dĺžka dosahuje okolo 30 až 35 metrov. Dobrovoľníci za to dostávajú paušál, noví 200 eur a na tých, ktorí čistili chodníky už v uplynulých zimných sezónach, čaká 220 eur.

Na prívaly snehu sa pripravuje firma KOSIT, ktorá má v Košiciach na starosti zimnú údržbu. „S ohľadom na očakávaný vývoj počasia dnes v Košiciach prebieha preventívny posyp soľou. Pracovníci ručného čistenia pracujú na posype schodísk v mestských častiach Staré Mesto, Dargovských hrdinov a Sídlisko Ťahanovce. Ako posypový materiál je použitá kombinácia soli a kamennej drviny v pomere 1:1,“ informovala hovorkyňa KOSIT-u Slavomíra Brzová.

Dodala, že v dennej zmene majú 21 mechanizmov, ktoré zatiaľ preventívne posýpajú. Najprv prešli hlavné ťahy, neskôr majú prísť na rad aj ostatné. Na nočnú zmenu nasadia 40 mechanizmov, tie budú mať v závislosti od počasia na starosti nielen posyp, ale aj pluhovanie. „Najsilnejšie sneženie očakávame podľa predpovedí nad ránom. O aktuálnej situácii budeme informovať aj cez sociálne siete,“ dodala hovorkyňa.

Napriek zložitej situácii v Správe ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK) vraj nebude zimná údržba ciest ohrozená. Takýto prísľub dostali začiatkom minulého týždňa členovia dopravnej komisie KSK. „Môžem potvrdiť, že zimná údržba bude zabezpečená,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka po štvrtkovom mimoriadnom zasadnutí zastupiteľstva KSK.

V košických uliciach sa už objavili vozidlá zimnej údržby firmy KOSIT. Preventívne posypovali soľou. Najsilnejšie sneženie sa očakáva v utorok ráno. Foto: Boris Macko

Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok