Prvá žena za volantom MHD: Jarmila Mikolajová prepísala históriu mesta

SPIŠSKÁ NOVÁ VES – Profesionálny život sa jej otočil o 180 stupňov. Predajný pult vymenila za volant veľkého dopravného prostriedku a prepísala tým dejiny svojho mesta. Reč je o Jarmile Mikolajovej.

Jarka Mikolajová je prvou vodičkou MHD v histórii Spišskej Novej Vsi. Foto: archív J. Mikolajovej

Ako nám pani Jarka prezradila, nepochádza priamo zo Spišskej Novej Vsi, žije v nej však už 21 rokov. Aké bolo v detstve jej vysnívané povolanie? „Vodička kamióna, ale netrúfala som si naň,“ zaspomínala si. K šoférovaniu však mala aj pred nástupom do najnovšieho zamestnania kladný vzťah. „I keď som šoférovala iba osobné auto,“ upresnila.

K veľkej zmene ju povzbudil brat

Jarka pracovala ako pekárka, a potom ako predavačka. Ako došlo k ponuke zasadnúť za volant veľkého dopravného prostriedku? „Navrhol mi to brat, že to nie je ťažká práca. A do predchádzajúceho zamestnania v potravinovom reťazci som už nechcela nastúpiť. Vodičské oprávnenie som si robila ako rekvalifikačný kurz z Úradu práce v Spišskej Novej Vsi,“ opísala Mikolajová ďalší krok.

Cestujúci sú šoférkou milo prekvapení a fandia jej. Foto: Archív J. Mikolajovej

Ako sa na Jarkinu ambíciu stať sa šoférkou pozerali jej najbližší a priatelia? „Podporovali ma v tom a fandia mi aj dnes.“ A ako ju prijali noví kolegovia? „Veľmi pozitívne a aktívne ma podporujú a pomáhajú mi.“ Jarka pre TV Reduta uviedla, že náročné pre ňu spočiatku bolo cúvanie. Napriek tomu, že musí vstávať pred štvrtou ráno, ju práca baví. Pochvaľuje si aj pracovný kolektív a rada by v ňom uvítala ďalšiu ženu.

Prichádza jej prvá zima za volantom autobusu

Na ženu za volantom neboli cestujúci v Spišskej Novej Vsi zvyknutí. „Stále sa prihovárajú, hlavne mi fandia a sú milo prekvapení,“ priblížila vodička. S úsmevom priznala, že sa trošku obáva prichádzajúcej zimy. Bude to jej prvá za volantom autobusu MHD.

Ako si po zodpovednej práci najlepšie oddýchne? „Ľahnem si do postele a sledujem internetové predaje oblečenia.“ Na záver priblížila svoj profesijný plán do budúcna: „Pracovať v novom zamestnaní čo najdlhšie.“


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok