Električka má pred chodcami prednosť. Prečo ignorujeme električky v našom meste?

KOŠICE – V zime, keď sa zvyšujú riziká na cestách, zdá sa byť nezodpovednosť vodičov a chodcov voči električkám závažnejšia ako kedykoľvek predtým. Električka má pred chodcami prednosť. Dennodenne sa vodiči električiek stretávajú s nedodržiavaním tohto pravidla, ktoré je pritom v platnosti už od novembra 2011.

elektricky Ilustračné foto: TASR

Zimné mesiace prinášajú so sebou nielen pokles teplôt, ale aj výzvy pre cestnú premávku. Vodič električky, Türk, upozorňuje na zvýšené riziká, ktoré môžu vzniknúť, najmä v hustej mestskej premávke. Podľa neho sú električky často prehliadaný, no kritický prvok v bezpečnosti na cestách.

Türk vysvetľuje, že električka vážiaca až 65 ton má v meste rýchlosť až 50 km/h, čo znamená, že jej brzdná dráha môže byť až 27 metrov alebo dlhšia, v závislosti od poveternostných podmienok. „Vodiči aj chodci by mali mať na pamäti, že električka nie je z papiera a jej zastavenie si vyžaduje výrazne dlhšiu dráhu, najmä v jesenných a zimných podmienkach,“ vysvetľuje Türk, vodič električky. Počas jesenných a zimných mesiacov môžu byť totiž koľajnice šmykľavé kvôli vlhkosti, ľadu alebo opadaným listom.

Ilustračné foto: SITA

Zákon o cestnej premávke jasne stanovuje, že električky majú prednosť na priechodoch pre chodcov, aj na cestných prejazdoch cez koľajovú trať. Napriek tomu je zrejmé, že mnohí vodiči a chodci tieto pravidlá ignorujú, alebo im nevenujú dostatočnú pozornosť. Túto skutočnosť môžeme vidieť vo videách priamo z kabíny iného vodiča električky.

Dopravný podnik Bratislava na svojej sociálnej sieti informuje o dôležitosti dodržiavania pravidiel cestnej premávky: „Pri prechode cez koľajnice sa preto uistite, či sa k vám nepribližuje električka. Krátky pohľad doľava, doprava a opäť doľava vás síce bude stáť niekoľko sekúnd navyše, ale v konečnom dôsledku sa dostanete bezpečne do vášho cieľa.“

DPMK v reakcii na tieto výzvy spustil informačnú kampaň zameranú na zvýšenie povedomia o bezpečnosti pri prechádzaní cez koľaje. Kampaň zdôrazňuje, že električky nemôžu náhle zastaviť a vyzýva chodcov, aby venovali zvýšenú pozornosť pri prechádzaní cez koľajnice, a vodičov, aby rešpektovali pravidlá a zastavili pri priblížení sa k prejazdom cez koľajnice.

Vzhľadom na tieto riziká a nevyhnutnosť rešpektovať zákon o cestnej premávke je dôležité, aby sa všetci účastníci cestnej premávky zamerali na zvýšenie svojej ostražitosti a zodpovednosti, najmä v mestských oblastiach, kde električky a ostatná doprava často zdieľajú spoločný priestor.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok