Daniel Milo: Úradníci bojujúci proti hybridným hrozbám ostávajú na ministerstve vnútra

Milo Šutaj Matúš Šutaj Eštok a Daniel Milo. Zdroj: Kotian/TASR a Facebook

Z tímu Centra boja proti hybridným hrozbám na ministerstve vnútra odchádza iba jeho riaditeľ Daniel Milo. Zvyšok zamestnancov podľa jeho slov odchod neplánuje. Iná situácia je na Úrade vlády SR, ktorému šéfuje predstaviteľ strany Smer. Spolu s vedúcou Odboru pre strategickú komunikáciu Úradu vlády odchádza celý jej šesťčlenný tím. Uviedli to Miroslava Sawiris a Daniel Milo v piatkovej relácii Rádia Expres Braňo Závodský naživo. 

Odchod „niektorých úradníkov“ z Centra boja proti hybridným hrozbám na ministerstve vnútra pre denník Štandard avizoval v novembri minister Matúš Šutaj Eštok. Odpovedal aj na otázku redaktorky Štandardu o pôsobení úradníkov, ktorí označili aj jeho straníckeho šéfa v Bruseli za niekoho, koho treba zastaviť protihybridnými tímami.

„Je potrebné dostať tam iných ľudí, ktorí nebudú mať takéto politické nápady, ktoré budú vnášať do odbornej debaty. Ja sa budem snažiť, aby ten odbor nebol spolitizovaný. Odbor boja proti hybridným hrozbám rozhodne nemá určovať, ktorý politik je a ktorý nie je hoaxer,“ povedal Šutaj Eštok. 

Podľa Daniela Mila, ktorý je riaditeľom Centra boja proti hybridným hrozbám na ministerstve vnútra vo výpovednej lehote, však zvyšok jeho tímu „neplánuje odchádzať“. Milo v relácii Rádia Expres Braňo Závodský naživo tiež ocenil, že sa do programového vyhlásenia vlády dostali zmienky o hybridnom pôsobení.

Dôvodom pre odchod z funkcie riaditeľa centra malo podľa jeho vlastných slov byť na jednej strane pôsobenie jeho partnerky Ireny Bihariovej v parlamente a na strane druhej vyjadrenia koaličných politikov. “Nemyslím si, že moje predstavy o smerovaní tohto centra sú v súlade minimálne s niektorými predstaviteľmi koalície. Sledoval som vyjadrenia ministrov a v problematike dezinformácií či vplyvových operácií by sme nenašli spoločnú reč,” povedal Milo Závodskému. Dodal, že zamestnanecký pomer mu na ministerstve končí 31. decembra. 

Zatiaľ čo v rozhovore pre Rádio Expres Milo priamo nekritizoval ministra vnútra, na sociálnej sieti tento týždeň uverejnil príspevok, v ktorom sa pochválil, že nové vedenie rezortu privítal v tričku s vulgárnym nápisom “F*ck you Putin” [P**eb sa, Putin, pozn. red.]. Redakcia o stanovisko požiadala aj rezort vnútra.

Úrad vlády

Šesťčlennému tímu, ktorému na Odbore strategickej komunikácie Úradu vlády SR šéfovala Miroslava Sawiris, podľa jej slov vedenie úradu nepredĺžilo zmluvy. Na rozdiel od ministerstva vnútra tak bývalá vedúca odboru avizovala úplnú výmenu úradníkov. 

Samotný odbor podľa jej slov nekončí, pretože bol financovaný z eurofondov a súčasťou projektu je aj jeho trvalá udržateľnosť. Pokiaľ by oddelenie uzavreli, hrozila by nutnosť vrátiť prostriedky poskytnuté Európskou úniou. Úrad vlády podľa nej plánuje presunúť tento odbor z Bezpečnostnej rady Úradu vlády SR pod kanceláriu vedúceho Úradu vlády Slovenskej republiky.

Podľa slov Miroslavy Sawiris odchod celého tímu znamená, že sa nezrealizujú niektoré naplánované projekty. Konkrétne má ísť o workshopy týkajúce sa dezinformácií a hybridných hrozieb pre budúcich učiteľov, ktoré mienili realizovať na pedagogických fakultách. 

Sawiris tiež v relácii Rádia Expres ocenila nasadenie svojich zamestnancov a ich zápal pre vec. Ich úlohou bolo podľa jej slov robiť štátu PR. „Chceli sme vybudovať lepšiu značku inštitúcie ako apolitickej bez ohľadu na vládu. Komunikovali sme prostredníctvom sociálnych médií, naša komunikácia bola nadstranícka a apolitická,“ zdôraznila Sawiris. Bývalá šéfka Odboru strategickej komunikácie sa tiež v rozhovore s Braňom Závodským pochválila, že jej oddelenie získalo ocenenie od Asociácie public relations na Slovensku. 

Podnet na Radu pre mediálne služby

Riaditeľ úradu vlády Juraj Gedra sa v piatok večer na sociálnej sieti vyjadril, že kvôli rozhovoru Braňa Závodského s Milom a Sawiris plánuje podať sťažnosť Rade pre mediálne služby. Dôvodom má byť zaujatosť relácie. „Nikdy nebudeme akceptovať jednostrannosť relácie, kde vystupujú len ľudia z mimovládok a druhej názorovej strane nebol poskytnutý priestor“, povedal Gedra.

Právne oddelenie úradu vlády údajne tiež spustilo konanie voči Miroslave Sawiris „lebo zrejme svojimi verejnými sťažnosťami porušila zásadu mlčanlivosti“, priblížil riaditeľ úradu vlády.

Cesta do Bruselu

Podľa zápisu z aprílovej pracovnej cesty do Bruselu, ktorý vyhotovili predstavitelia rezortu obrany a zverejnil ho Robert Fico, sa Daniel Milo a Miroslava Sawiris úradníkom z NATO sťažovali na vtedajšiu opozíciu. 

„NATO musí čím skôr vyriešiť otázku volieb, lebo vyhrá Fico a Pellegrini a Slovensko vystúpi z NATO,“ povedal podľa správy ministerstva obrany Milo. „Slovensko potrebuje v tejto veci pomoc,“ dodal. Na základe rovnakého dokumentu sa mal Daniel Milo pýtať predstaviteľov NATO aj na detaily protihybridných zásahových tímov, o ktorých zaslanie počas rovnakej pracovnej cesty údajne požiadal David Púchovský. 

Miroslava Sawiris sa ku kontroverznej pracovnej ceste vyjadrila aj v rozhovore so Závodským. “Ja som na tej ceste bola a nevidela som, že by niekto agitoval za zásah proti opozícii. V diskusiách sme hovorili o tom, že na Slovensku existujú politici, ktorí šíria dezinformácie.” 

Bývalá riaditeľka Odboru strategickej komunikácie Úradu vlády dodala, že z informácií o pracovnej ceste bola vytvorená „konšpiračná teória o manipulácii volieb“, ktorá sa „niekomu veľmi hodila do politickej kampane“.  

„Niekto poslal v apríli zo Slovenska skupinu 21 ľudí, z toho asi 15, 16 boli predstavitelia štátnych orgánov. Komunikovali s vysokými predstaviteľmi EÚ, boli u pani Jourovej [Věra Jourová, podpredsedníčka Európskej komisie, pozn. red.], boli v centrále NATO a žiadali o intervenciu proti slovenskej opozícii. Vraj preto, že začína mať prevahu, je nebezpečná pre Slovensko,“ vyhlásil v máji 2023 Fico.

Delegácia pozostávala z predstaviteľov Úradu vlády SR, ministerstiev vnútra, zahraničných vecí, obrany, školstva, kultúry, predstaviteľov SIS, Národného bezpečnostného úradu, polície, vzdelávacích inštitútov, zástupcov projektu Konšpirátori, tlačovej agentúry AFP, Memo 98, Gerulata a Globsec. 


Ďalšie články