Fico: Urobíme všetky kroky, aby Lipšic nebol špeciálnym prokurátorom. Pellegriniho v kandidatúre na prezidenta podporíme

Ak sa predseda Hlasu Peter Pellegrini rozhodne kandidovať za prezidenta Slovenska, strana Smer ho podporí. Premiér a predseda Smeru Robert Fico to uviedol v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Fico o kandidatúre podľa svojich slov neuvažuje.

Robert Fico. Foto: Jaroslav Novák/TASR

„Ja som Petrovi Pellegrinimu podal ruku a povedal som: Pán predseda, ak pôjdeš kandidovať na prezidenta, tak máš podporu strany Smer,“ vyhlásil premiér. Ako dodal, táto téma nebola súčasťou rozhovorov o zostavovaní vlády.

Priama voľba prezidenta by podľa premiéra mala zostať aj do budúcnosti. „Možno sa treba skôr rozprávať o tom, či priamo zvolený prezident by nemal mať ešte silnejšie právomoci,“ skonštatoval.

Fico zároveň avizoval zámer integrovať do Smeru malé politické strany, ktoré sa hlásia k ľavicovému spektru. V posledných rokoch už podľa neho Smer integroval sedem politických subjektov. „Mám predstavu o dvoch-troch stranách, kde už aj pomaly diskutujeme, že by sme to zintegrovali,“ načrtol. Spresnil, že nehovorí o strane Hlas.

Predseda vlády zároveň potvrdil, že v pondelok (4. decembra) bude telefonovať s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom. Počuť chce, ako by Slovensko mohlo pomôcť, nie však vojensky.

Nižší deficit rozpočtu

Deficit štátneho rozpočtu by mal byť v roku 2024 nižší ako v aktuálnom roku, no zároveň platí, že sa nebude siahať na dosiahnutý sociálny štandard. Fico nechcel zachádzať do detailov, no zdôraznil, že rozpočet napĺňa ciele dohodnuté s Európskou komisiou, a tiež podľa Fica spĺňa konsolidačné ciele.

„Ideme do všetkých výdobytkov, ktoré sme sľúbili pred voľbami,“ povedal. Jasne sa nevyjadril, odkiaľ vezmú peniaze na dodatočných 300 eur pre dôchodcov.

Zdôraznil, že po voľbách dostali do rúk najhoršie verejné financie v eurozóne. Vláda schváli rozpočet zrejme na budúcu stredu a Národná rada následne na decembrovej schôdzi.

Zachová sa rodičovský aj 13. dôchodok

Fico avizoval, že 13. dôchodok v budúcom roku bude vyplatený. Podľa neho tiež ostane zachovaný rodičovský dôchodok v takej podobe, v akej je upravený v legislatíve.

Na otázku o daňovej asignácii dvoch percent z dane skonštatoval, že nik z ministrov mu neavizoval plány na zmenu.

Pracuje sa na novelizácii kódexov týkajúcich sa špeciálnej prokuratúry aj ŠTS

Fico prezradil, že sa pracuje na novelizácii kódexov týkajúcich sa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) aj Špecializovaného trestného súdu (ŠTS).

Dodal, že komunikujú s Európskou komisiou, keďže nechcú, aby z týchto zmien vyplynuli pre Slovensko problémy. Na otázku moderátorky, či ŠTS ostane zachovaný, priamo neodpovedal. „Uvidíme,“ povedal s dôvetkom, že nerobia nič, čo by v minulosti už neavizovali.

Na margo ÚŠP Fico uviedol, že urobia všetky kroky pre to, aby Daniel Lipšic neostal v pozícii špeciálneho prokurátora. Premiér však zdôraznil, že pôjde o kroky v súlade so zákonom.

Uviedol, že v koalícii bolo viacero variantov týchto zmien, podotkol, že majú svoj vlastný. Ten podľa Fica zahŕňa napríklad Lipšicov odchod z postu špeciálneho prokurátora, úpravu postavenia takzvaných „kajúcnikov“, ktorých nazval udavačmi, a tiež posuny v trestných sadzbách.

Spomenul aj to, ako sa ho predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v Bruseli pýtala, či chystá v prípade špeciálnej prokuratúry „revanš“. Fico podľa vlastných slov uviedol, že revanš by bol vtedy, keby „vykopli Matovičovi dvere“ a posadili ho do väzby.

Predseda vlády dúfa, že tieto úpravy sa do parlamentu dostanú ešte v decembri. Potvrdil aj vyjadrenia ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) o zmenách v zákone na ochranu oznamovateľov.

Premiér zároveň potvrdil, že vláda schválila rozšírenie okruhu ústredných orgánov štátnej správy a pozícií o riaditeľa Slovenskej informačnej služby a riaditeľa Kancelárie Národnej rady SR a Kancelárie prezidenta SR, aby poslancom, ktorí odídu na tieto pozície, zostal mandát a mohli si ho v prípade odchodu uplatniť.

Fico sa vyjadril, že do spôsobu nominovania riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) zasiahnuť nechcú. Doplnil, že nevie, či poslanec strany Smer a bývalý policajný prezident Tibor Gašpar plánuje ašpirovať na tento post, no dodal, že podľa neho by bol ako šéf SIS perfektný.

(tasr, sita, im)