Cesta vianočnou električkou či čarovná vôňa Vianoc kúsok od Bratislavy. Aj tak môže vyzerať rodinný víkend

BRATISLAVA – Jazda vianočnou električkou, ktorá vyzerá čarovne, ani zďaleka nie je jediná pútavá aktivita, ktorú Bratislava a okolie cez víkend ponúkajú. Malí stavitelia môžu svoju kreativitu naplno využiť na výstave lega. Kreatívci ladení skôr hudobne si zasa prídu na svoje pri tvorbe piesne s Danielom Hevierom v SND. A pre tých, ktorí sú ochotní sa previezť do Stupavy, alebo pre domácich, je pripravený celodenný program Vianočná Stupava. Komornejšiu atmosféru ponúka Malá morská víla v Bratislavskom bábkovom divadle.

vianočná električka - titulná foto Vianočná električka bude v Bratislave premávať aj cez víkend. Foto: Dopravný podnik Bratislava/FB

Vianočná električka

9. a 10. decembra na okruhu Jesenského – Centrum – Kapucínska – Chatam Sófer – Most SNP – Jesenského v čase 12.00 – 20.00

Vianočnú atmosféru popri vianočných trhoch v Bratislave utuží aj tradičná vianočná električka, ktorá bude premávať aj tento víkend. Tento rok ju „zaodeli“ do vianočných farieb, červenej a zelenej. Vyzdobená je čečinou, svetielkami, ale nájdete na nej aj netypickejšie ozdoby ako nášivky dominánt mesta a štrikované ozdoby. Zasnežená zimná záhrada vo vnútri električky dozaista poslúži ako dobrá kulisa na vianočnú fotografiu. V električke si môžete pozrieť aj malú výstavu kresieb žiakov základných škôl. Bude jazdiť zdarma v polhodinových intervaloch.

Hudobný workshop s Danielom Hevierom v SND

9. decembra v novej budove SND v čase 11.00 – 13.00

Sobota v SND tradične patrí deťom. Iná nebude ani tá nastávajúca. Hudobný workshop s krkolomným podtitulom Zabarambarumbarimburujte si s nami je určený pre deti vo veku 8 – 14 rokov. V skúšobni zboru Opery SND sa deti naučia pieseň na text Daniela Heviera, zistia, ako vzniká pieseň spolu s textom k nej a jednu sa aj naučia. Spolu s Danielom Hevierom spoločne zložia novú pieseň. Na podujatie je potrebné prísť so zakúpeným lístkom v čase medzi 10.45 až 11.00. Je nutné prísť presne, keďže o 11. hod. sa budova z dôvodu víkendovej prevádzky zatvára.

Bricklandia – výstava krajiny vystavanej z lego kociek

Počas víkendov v Avion shopping parku v čase od 10.00 do 20.00

Výstava je nesmierne pestrá. Dominuje jej 15-metrový stôl so 150-centimetrovou Eiffelovou vežou. Nájdete tam aj mestečko s mnohými originálnymi domčekmi a rušným mestským životom, ktorý reprezentuje veľké množstvo postavičiek. Nechýbajú ani hasiči či policajti. Mestečkom jazdí vláčik prechádzajúci Slovenským rajom s vodopádmi, farmou, ovocným sadom a zastaví sa až v horskej stanici, kde vyloží náklad na rušnom prekladisku na brehu mora. V lunaparku zas nájdete horské dráhy aj kolotoče.

Program Makovice – komunitné centrum a vegetariánska kuchyňa
8.00 Raňajky pri vianočných koledách
10.00 Otvorenie detských vianočných trhov
12.00 Varenie vianočnej kapustnice 
14.00 Zdobenie medovníkov

Program Ekocentrum Stupava
10.00 – 17.00 Ozdoby z včelieho vosku
11.00 – 15.00 Pečenie oblátok
11.00 Bezodpadová výroba soli do kúpeľa
13.00 Výroba vianočnej dekorácie
14.00, 14.30, 15.00 Výroba tuhého prírodného šampónu
15.00 Tvorivé dielne: drevený stromček a vianočný svietnik

Program spestrí aj Stupavská jazykoveda, kde si môžete pozrieť žiacke anglické divadielko, ukážkové jazykové hodiny, upiecť vianočné cukrovinky, alebo si overiť svoje jazykové schopnosti vo vianočnom kvíze pre dospelých s Guyom. Počas celého dňa budú k dispozícii fotografický miniateliér a občerstvenie.

Bábkové divadlo Malá morská víla

10. decembra v Bratislavskom bábkovom divadle (spoločná sála s Radošinským naivným divadlom na Záhradníckej 95 v Bratislave) v časoch 10.00 a 14.35

Hans Christian Andersen je jeden z najznámejších autorov rozprávok, o ktorých sa ale hovorí, že sú najsmutnejšie. Taký je aj príbeh malej morskej víly, ktorá sa rozhodne vymeniť v mene lásky k milovanému princovi svoj domov v morskom kráľovstve za svet ľudí plný neistoty. Bábkové divadlo však ponúka originálne spracovanie príbehu, ktoré sa snaží o optimistickejšie vyznenie plné humoru a viery, že za ideály a sny sa oplatí bojovať aj napriek nepriazni osudu. Predstavenie je vhodné pre deti od piatich rokov.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac