Nastal čas, aby do zápasu o špeciálnu prokuratúru vstúpil Pellegrini

PREZIDENTKA - STRETNUTIE S PELLEGRINIM Foto: Profimedia.sk

Robert Fico ide proti slovu, ktoré dal pred voľbami. Pellegrini by ho mal zastaviť. Môže na to pokojne použiť Ficove slová spred volieb aj znenie programového vyhlásenia vlády.

Ficovi sa za krátky čas podarili dve pomerne vzácne veci. Jedna je pozitívna, druhá negatívna. Pri obidvoch ide o silný tlak a zbytočnú polarizáciu spoločnosti.

Začnime pozitívne. Jednou svojou politikou premiér Fico Slovensko výrazne upokojil: odkedy je pri moci, napätie v slovenskej spoločnosti pre vojnu na Ukrajine sa takmer úplne vytratilo.

Stačilo pritom málo, netlačiť rečami na členstvo Ukrajiny v NATO, prestať s idealizovaním situácie na fronte a s podporou zbraní zo strany štátu. A tiež skončiť s nezrelými rečami, že sme vo vojne s Ruskom, pretože v takej vojne nie sme a veľká väčšina spoločnosti sa do nej ani nechce dostať.

Pritom len nedávno vojna na Ukrajine vinou predchádzajúcich vlád a prezidentky Čaputovej hlboko polarizovala Slovensko. Demokratické voľby splnili jeden zo svojich základných cieľov – dali do súladu vládnu politiku s názormi 60 až 70 percent verejnosti. Odkedy nerobí naša vláda smerom k východu americkú zahraničnú politiku, tlak v spoločnosti pominul.

Výsledok je pozitívny a od vzniku novej vlády je na tomto domácom fronte pokoj. Táto zmena je Ficova zásluha a pre našu spoločnosť je to len dobre.

Existuje však aj jeden nový spoločenský tlak, ktorý tu byť nemusel a Robert Fico ho zbytočne vytvoril. Sám si pritom nastavil pascu, sám prizval do procesu Európsku komisiu a po celý čas ide zbytočne proti vlastným slovám a sľubom.

Ficov zápas za zrušenie špeciálnej prokuratúry je chyba. Veľká a zbytočná chyba. Najmä ak premiér a nová vláda nemajú na takýto krok ani mandát z volieb.

Fico pred voľbami odmietol zrušenie špeciálnej prokuratúry, chcel riešiť iba osobu Daniela Lipšica.

S Ficom sme robili rozhovor vo februári a jeho základnou tézou bolo, že odmieta revanš. Povedal vtedy, že „Lipšic musí odísť a spolu s ním sudcovia ako Kliment“. Položili sme mu hneď na to priamu otázku, či zachová špeciálnu prokuratúru.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami