Získa krajský logistický park štatút významnej investície? Rozhodne overovacia štúdia

KOŠICE – Projekt logistického a priemyselného parku pri Košiciach naberá reálnejšie kontúry. V období roku 2023 došlo v spoločnosti GLIP KOŠICE k personálnym zmenám v obchodnej spoločnosti.

Trnka zastupiteľstvo Rastislav Trnka – predseda Košického samosprávneho kraja.

Firma GLIP (Globálny logistický a industriálny park) Košice, ktorej akcionármi sú Košický samosprávny kraj (KSK) a akciová spoločnosť Interport Partners, má jasné plány. Informácie o ďalších podrobnostiach zazneli aj na piatkovom krajskom zastupiteľstve. „Začali sa práce na novej overovacej štúdii areálu a na príprave žiadosti o udelenie certifikátu významnej investície. Po dokončení overovacej štúdie sa bude v aktivitách pokračovať aj v budúcom roku, kedy bude podaná oficiálna žiadosť o získanie štatútu investície,“ informoval predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka.

V materiáli, ktorý bol predložený poslancom, sa uvádza, že na základe prípravy žiadosti o udelenie certifikátu významnej investície bude možné vykúpiť pozemky pod budúcim logistickým parkom a to umožní pokračovať v prácach na projektovej dokumentácii pre vydanie stavebného povolenia. Súčasťou tejto žiadosti o udelenie certifikátu významnej investície budú zmieňovaná overovacia štúdia, biznisplán s vyčíslením predpokladaných nákladov na výstavbu logistického parku a časový harmonogram realizácie jednotlivých krokov.

V zmysle aktuálne prebiehajúcich prác na realizácii strategického parku Valaliky, nachádzajúceho sa v blízkosti plánovaného Globálneho logistického a industriálneho parku, sa počas roku 2023 konali stretnutia so správcami verejnej infraštruktúry kvôli overeniu dostupných kapacít médií potrebných na zriadenie logistického parku. Išlo o stretnutia s Východoslovenskou distribučnou spoločnosťou, Východoslovenskou vodárenskou spoločnosťou, Slovenskou energetickou a prenosovou sústavou a s Národnou diaľničnou spoločnosťou. Práve podnety, požiadavky a pripomienky týchto partnerov budú zapracované v pripravovanej overovacej štúdii.

Po dokončení overovacej štúdie sa bude v aktivitách pokračovať aj v roku 2024, keď bude podaná oficiálna žiadosť pre získane štatútu významnej investície. Zároveň budú získané poznatky a požiadavky infraštruktúry zapracované do najbližších zmien a doplnkov územného plánu regiónu tak, aby sa zaručil súlad a zabezpečila plynulá realizovateľnosť návrhu.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok