Mestské zastupiteľstvo bude pestré. Okrem daní a poplatkov na pretrase aj parkovanie či MHD

KOŠICE – Utorkové mestské zastupiteľstvo bude zrejme jedno z najsledovanejších. Dôvod je jasný: kritická finančná situácia, mesto funguje v núdzovom režime a s tým súvisí aj obmedzenie zimnej údržby či MHD.

Mimoriadne mestské zastupiteľstvo. Schváli nakoniec v tomto roku mestské zastupiteľstvo v Košiciach zvýšené dane a poplatky? Foto: Boris Macko

Paradoxom je, že hoci medzi hlavné témy budú patriť rozpočet a zvýšenie poplatkov – hlavne za odpad, oficiálne zatiaľ medzi 35 bodmi nie sú zaradené. Hoci určite budú. Na tlačovej konferencii mesta minulý týždeň v utorok primátor Jaroslav Polaček povedal, že od roku 2019 prišli Košice o zhruba 115 miliónov eur. „Bez toho, aby sme získali 44 miliónov aj zvyšovaním daní a ďalších poplatkov, toto mesto nedokáže ponúkať verejné služby,“ varoval Polaček.

Aj preto dodal, že ak mestské zastupiteľstvo neodsúhlasí spomínané zvýšenie daní a poplatkov, mesto nebude vedieť zabezpečiť ani základné služby. Opoziční poslanci nevnímajú situáciu tak tragicky. Argumentujú tým, že aj v minulom roku mal Polaček podobnú rétoriku, poslanci odklepli zvýšenie poplatkov za odpad a primátor vzápätí udelil zamestnancom magistrátu odmeny. Odmietajú prenesenie finančnej záťaže na obyvateľov mesta.

Okrem rozpočtu a zvyšovania poplatkov je na programe viacero ďalších zaujímavých bodov. Napríklad schválenie Zmluvy o dopravných službách vo verejnom záujme s Dopravným podnikom mesta Košice na roky 2024 až 2033. Mesto si tak okrem iného oficiálne objedná počet vozidlových kilometrov na budúci rok. Ten by mal byť 13 700 000. Len pre zaujímavosť, na tento rok to bolo o necelých 150-tisíc menej.

Z ďalších bodov možno vypichnúť stanovenie výšky nájomného v bytoch, ktoré vlastní mesto na Luniku IX a Na Demetri. Zároveň sa bude prerokúvať aj bod, ktorý bol preložený z minulého zastupiteľstva a týka sa zverenia mestských panelákov, resp. bytoviek na Luniku IX, do správy tejto mestskej časti. Za zmienku stojí aj bod 7 – Dopravné služby v záujme mesta, resp. podpísanie zmluvy s DPMK.

Poslanci sa budú zaoberať aj parkovacou politikou. Presnejšie parkovacím poriadkom, verejnou súťažou na prenájom 30 parkovacích miest v zóne A, pričom za každé je nájom vo výške 10-tisíc eur bez DPH ročne. No to je stanovená len minimálna cena. Rozhodujúcim kritériom budú ceny, ktoré ponúknu záujemcovia o prenájom. S výnimkou áut taxi a ZŤP mesto parkovacie miesta neprenajímalo. Tentoraz sa k tomuto kroku po niekoľkých rokoch vracia. Hoci samotný magistrát v dôvodovej správe pripúšťa, že ide o nekoncepčný krok, vyváži ho ekonomický profit.

Článok budeme aktualizovať.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok