Za bolesťou chrbta sa môže skrývať infarkt

KOŠICE – Bolesť chrbta môže byť často prehliadaný, ale kritický varovný signál infarktu, ktorý si vyžaduje okamžitú lekársku pozornosť.

bolest chrbta infarkt Mnohí nevedia, že bolesť chrbtice môže byť aj jedným z menej známych, ale významných príznakov infarktu, najmä u žien. Ilustračné foto: pexels.com

Bolesť chrbta sa zvyčajne považuje za problém súvisiaci s postojom či svalovou napätosťou. Mnohí ale nevedia, že bolesť chrbta môže byť aj jedným z menej známych, ale významných príznakov infarktu, najmä u žien. Infarkt, známy tiež ako srdcový záchvat, nastáva, keď je prietok krvi do srdca obmedzený alebo úplne zastavený, čo vedie k poškodeniu srdcového svalu. Klasickým príznakom infarktu je bolesť na hrudníku, ale v niektorých prípadoch sa môže prejaviť aj bolesťou v chrbte často popisovanou ako tupá, stlačujúca alebo páliaca.

Klasickým príznakom infarktu je bolesť na hrudníku. Ilustračné foto: unsplash.com

Dôvodom, prečo bolesť chrbta môže signalizovať infarkt, je tzv. prenos bolesti. Srdce a chrbtica sú inervované podobnými nervovými dráhami, a preto môže byť bolesť srdca vnímaná aj v chrbtici. Tento fenomén je častejší u žien, ktoré môžu mať menej typické príznaky infarktu ako muži.

Okrem bolesti chrbtice môžu ďalšie menej typické príznaky infarktu zahŕňať dýchavičnosť, nevoľnosť, zvracanie, závraty alebo únavu. Je dôležité si uvedomiť, že tieto príznaky môžu byť skryté a menej zrejmé než klasická bolesť na hrudníku. Lekári zdôrazňujú význam rýchlej reakcie na akékoľvek neočakávané alebo nevysvetliteľné bolesti, najmä ak sú sprevádzané ďalšími symptómami ako dýchavičnosť alebo nevoľnosť. Pri najmenšom podozrení na infarkt je nevyhnutné vyhľadať okamžitú lekársku pomoc.

Včasná diagnostika a liečba môžu výrazne zvýšiť šance na úspešné zotavenie a predchádzanie vážnym komplikáciám. Ilustračné foto: unsplash.com

Na skrytý infarkt za bolesťou chrbta sme sa opýtali aj kardiológa z VÚSCH. „Najčastejšou príčinou bolesti chrbta sú problémy s chrbticou, a to jej funkčné alebo degeneratívne zmeny a postihnutie svalového aparátu. Menej častou príčinou môže byť ochorenie obličiek. Veľmi nebezpečné však je závažné ochorenie srdca, keď bolesť pri ischémii srdcového svalu (angina pectoris) môže vyžarovať do chrbta. V najhoršom prípade môže ísť o infarkt myokardu, keď typicky táto bolesť neprechádza ani po niekoľkých minútach, nie je závislá od pohybu, záťaže ani na polohy trupu,“ uviedol kardiológ Martin Studenčan.

Určiť pôvod bolesti pomôžu len špeciálne vyšetrenia. Ilustračné foto: Vúsch.sk

„Existuje ešte jedno ochorenie, ktoré sa môže prejavovať bolesťou v chrbte – disekcia aorty. Ide o prasknutie steny najväčšej tepny ľudského tela – hrudnej aorty. Táto bolesť býva veľmi intenzívna, typicky medzi lopatkami. Je nevyhnutné, aby disekcia aorty alebo srdcový pôvod bolesti boli vylúčené lekárom špecialistom – kardiológom. Kľúčové v týchto prípadoch sú vyšetrenie ultrazvukom a CT angiografia,“ doplnil kardiológ.


Na nedávnom Východoslovenskom kardiologickom dni, ktorý sa konal vo Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH), sa stretlo viac ako 150 lekárov, aby diskutovali o najnovších postupoch v kardiologickej starostlivosti. Medzi kľúčové témy patrili miniinvazívne chirurgické operácie, liečba arytmií a meranie cirkulácie krvi v malých cievach srdca.

Kardiológovia a vybraní internisti sú nevyhnutnou súčasťou celého liečebného procesu. Foto: vusch.sk

„Pri liečbe pacientov s komplexnými kardiovaskulárnymi ochoreniami hrá kľúčovú úlohu takzvaný heart tím. V širšom a najlepšom zmysle ho tvoria všetci lekári starajúci sa o pacienta – od ošetrujúceho lekára až po intervenčného kardiológa a kardiochirurga. A práve ich vzájomnú spoluprácu sa snažíme každoročne sledovať a zdokonaľovať,“ približuje odborný garant podujatia Miroslav Gbúr.

Bolesť chrbtice ako potenciálny signál infarktu zdôrazňuje dôležitosť všímať si menej známe symptómy a rýchlo reagovať. Tento poznatok podčiarkuje význam komplexného prístupu k diagnostike a liečbe srdcových ochorení, aby sa predišlo vážnym zdravotným komplikáciám.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok