Posledné varovanie. Ak sa neprijmú opatrenia, mesto môže skončiť v nútenej správe

KOŠICE – V posledných týždňoch už nie je žiadnym tajomstvom, že Košice sú na tom finančne veľmi zle. Až natoľko, že sú ohrozené aj niektoré základné služby. Či už ide o kosenie, odvoz odpadu, alebo premávka električiek po rýchlodráhe do U. S. Steelu.

20231205_162129

Ako ďalej na tlačovej konferencii uviedol primátor Jaroslav Polaček, ak nedôjde k schváleniu nepopulárnych opatrení, ako je zvýšenie daní a poplatkov, môže to mať dopady aj na ďalšie oblasti. Napríklad bezpečnosť, kultúru, šport, ale aj zeleň. „Už minulý rok nám chýbalo 18 miliónov z Matovičovho tzv. prorodinného balíka. Od roku 2019 mesto Košice prišlo o neuveriteľných 115 miliónov eur. Z podielových daní nám prišlo menej peňazí – 3,2 milióna. A keď to všetko zrátame, tak tento rok uzavrieme s mínusom takmer 4,1 milióna eur,“ povedal na úvod Polaček.

Dodal, že magistrát robí všetky opatrenia na to, aby dokázal situáciu zvládnuť. No výpadky z podielových daní, poplatkov za komunálny odpad a ďalšie položky ťahajú mesto ekonomicky nadol. Podľa neho je tu aj ďalší problém, na ktorý chce magistrát upozorniť. „Bratislava dostáva z podielových daní 693 eur, Prešov 577 a Košice 571. To je krivda, ktorú mesto Košice naozaj pociťuje, lebo sa musí postarať o všetkých tých ľudí, ktorí tu nebývajú a nemajú trvalý pobyt. No musia poskytovať všetky služby, napríklad školstvo, kultúru, či šport,“ poukázal primátor na ďalší problém.

Primátor Jaroslav Polaček prezentoval čísla a fakty týkajúce sa finančnej situácie mesta. Foto: B. Macko

Ako ďalšiu krivdu vníma fakt, že Košice ako jediné na Slovensku nedostali tzv. ukrajinské peniaze. Prišli tak o 6,6 milióna eur. „Mesto Košice musí vynakladať na služby stále vyššie prostriedky, no príjem je stále nižší a kompenzácie žiadne. Málokto si uvedomuje, že Košice zamestnávajú celkovo 6 324 ľudí. Sme druhý najväčší zamestnávateľ v regióne,“ upozornil primátor. „Bez toho, aby sme získali 44 miliónov aj zvyšovaním daní a ďalších poplatkov, toto mesto nedokáže ponúkať verejné služby,“ varoval Polaček.

„Každý robí chyby. Robia ich aj akýkoľvek primátor či primátorka, ale aj poslanci. Ale povedať, že kvôli primátorovi Polačekovi alebo poslancom mestského zastupiteľstva chýba v rozpočte Košíc 44 miliónov je klamstvo. V tejto chvíli to nie je chyba ľudí v meste. Je to chyba nesystémového fungovania štátu, ktorý siaha na prostriedky samospráv,“ komentoval súčasný vývoj prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček.

Podľa Richarda Rybníčka môže Košiciam hroziť nútená správa. Foto: Boris Macko

Naznačil, že Košice môžu čakať veľmi krušné časy, ak do 15. decembra nebudú prijaté návrhy na zvýšenie daní z nehnuteľností a poplatkov tak, ako to navrhuje magistrát. „Zažijete v budúcom roku taký šok, že bude mestu hroziť nútená správa. Som presvedčený o tom, že finančne to mesto neustojí. Poslanci budú musieť schvaľovať také brutálne škrty v mestskom rozpočte, že sa to nebude dať ustáť ani politicky,“ zdvihol Rybníček varovný prst. Dodal, že neprišiel strašiť, ale povedať fakty.

„Inými slovami, chcem povedať, že zvýšenie daní a poplatkov schvaľujú aj iné mestá, ktoré tak neurobili už minulý rok. My v Trenčíne to ideme schvaľovať teraz. Bez toho by sme to nedali. A ak to nespravíte aj vy, tak Košice sa dostanú do katastrofálnej situácie a podľa môjho názoru aj nútenej správy,“ apeloval Rybníček. Dodal, že si je vedomý toho, že v Košiciach sa dane zvyšovali v roku 2019. „Kumulácia inflácie v rokoch 2020 až doteraz je približne 27 percent. Vtedy sme ich zvyšovali aj my. Zhruba o túto sumu by sa mali zvyšovať aj dane,“ myslí si Rybníček. Dodal, že k tomu treba pripočítať aj vplyv vojny na Ukrajine a covidové obdobie.

Na utorkovej tlačovej konferencii informovali o hroziacej katastrofe pre Košice primátor Polaček, prezident Únie miest a obcí Richard Rybníček a predstavitelia magistrátu. Foto: Boris Macko

Otázkou je, či do 12. decembra, kedy bude riadne zasadnutie mestského zastupiteľstva, dôjde k dohode, prípadne kompromisu väčšiny poslancov, resp. poslaneckých klubov, s primátorom. V programe zastupiteľstva zatiaľ nie sú body týkajúce sa zvyšovania daní z nehnuteľností či poplatkov za odpad. Zatiaľ je tam vsunutý bod Opatrenia a krízový režim mesta Košice na rok 2024. No doplnenie bodov týkajúcich sa spomínaných opatrení môžu navrhnúť primátor aj poslanci aj na začiatku zastupiteľstva.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok