V januári išlo do hazardu pol miliardy eur, desatina ostala vo vreckách prevádzkovateľov

8891164795_efe44c4717_c Ilustračný obrázok. Foto: Dan McClanahan/flickr.com

Napriek zatvoreným kasínam a herniam vklady hráčov do hazardu každým rokom stúpajú. Posledné štatistiky za mesiac január 2021 hovoria jasne. Vklady násobne letia nahor.

Keďže herne a kasína boli v januári 2021 pre pandémiu zatvorené, hráči tam nenechali žiadne peniaze. V porovnaní s predpandemickým obdobím sa teda vyvíjala situácia úplne inak. Pred rokom, v januári 2020, vložili ľudia do hazardu v herniach 124 miliónov eur a do kasín 28 miliónov eur.

Zavreté herne a kasína by na prvý dojem naznačovali, že hazard spolu s protipandemickými opatreniami ustáva. Nie je to to tak, iba sa intenzívnejšie presúva do internetu. V online priestore sú vklady z mesiaca na mesiac vyššie. V prvom mesiaci tohto roku sa vyšplhali na rekordných 319 miliónov eur. Údaje poskytol Štandardu Úrad pre reguláciu hazardných hier.

Online hazard bežal míľovými krokmi celý vlaňajšok a na začiatku tohto roka sa nezastavil. Tohtoročný január bol takmer štyrikrát silnejší ako ten vlaňajší. Ak by sme išli ešte viac dozadu, v porovnaní s rovnakým mesiacom roka 2019 stúpli v januári vklady hráčov do online hazardu 13-násobne.

Čo sa dá čakať ďalej? Vývoj v minulom roku ukázal, že vklady z mesiaca na mesiac stúpali. Ak by táto tendencia pokračovala tiež v nasledujúcich 12 mesiacoch, dostali by sme sa v januári 2022 niekde k 500 miliónom eur.

Čoraz väčšie holdovanie hazardu v posledných dvoch rokoch potvrdzujú ďalšie čísla. Kým v januári 2019, keď boli bez obmedzení otvorené všetky herne a kasína, nahádzali ľudia do všetkých typov hazardu 330 miliónov eur, na naplnenie tejto sumy si v tohtoročnom januári vystačil sám internetový hazard.

Online hazadru ustlala minulá vláda

Za prudkým nárastom online hazardu nie je len pandémia, ktorá zatvorila herne a kasína. Je za tým tiež novela zákona o hazardných hrách, ktorú prijal parlament na jar 2019. Novela zlegalizovala hazardné hry na internete. Dovtedy to bolo legitímne možné len cez monopolný podnik Tipos. Ostatné stránky štát blokoval. Argumentom vlády Petra Pellegriniho bolo, že chcú zamedziť používaniu nelegálnych serverov.

Hazard sa presunul na legálne portály, no dôsledkom bol strmý rast vkladov obyvateľov Slovenska.

Úrad pre reguláciu hazardných hier si vedie aj súhrnnú štatistiku. V januári 2021 ľudia prestávkovali v hazardných hrách, kasínach, herniach, na internete, v stávkach a lotériách 503 miliónov eur. Na porovnanie, to je o 100 miliónov eur viac, ako je plánovaný rozpočet ministerstva kultúry na rok 2021.

Ako sme už uviedli, z uvedených 503 miliónov eur tvorili tri pätiny vklady cez internet. Z týchto vložených peňazí nechali ľudia prevádzkovateľom hazardných hier ako ich výťažok niečo vyše 41 miliónov eur. Na porovnanie, je to zhruba tretina peňazí, ktorých sa ujde z tohtoročného štátneho rozpočtu slovenskému športu.


Ďalšie články