Výnimočná atmosféra Schaubmarovho mlynu či Vianočná cesta na Bratislavskom hrade. Víkend ponúka nevšedné zážitky

BRATISLAVA – Týždeň pred najväčšími sviatkami je všetko naokolo presiaknuté čarom Vianoc. Taký je aj víkendový program pre rodiny s deťmi v našom hlavnom meste a jeho okolí. Nájdete v ňom veľa vianočných vôní, chutí a kultúry na rôznorodých podujatiach. Ak by ste ale chceli predsa len vybočiť a zažiť trochu divočiny, legendárny Mauglí bude určite tou správnou voľbou.

Vianočný trh v Schaubmarovom mlyne Vianočné trhy v Schaubmarovom mlyne v Pezinku budú mať čarovnú atmosféru. Foto: SNG Schaubmarov mlyn/FB

Vianočné trhy v Schaubmarovom mlyne

16. decembra v Pezinku v Schaubmarovom mlyne

Témou predvianočnej soboty v Schaubmarovom mlyne s čarovnou atmosférou budú staré dobré Vianoce. Program bude veľmi pestrý. Na svoje si prídu milovníci poctivých remeselných potravín vhodných aj na štedrovečerný stôl. Pochodia aj tí, ktorí potrebujú dokúpiť ešte nejaké drobnosti pod vianočný stromček na poslednú chvíľu.

Na výber budú výrobky lokálneho dizajnu, kozmetika, prírodné a textilné dekorácie a rôzne iné miestne produkty. V neposlednom rade na všetkých čaká príjemný vianočný program, ktorého súčasťou budú živé spevácke vystúpenia. Odznejú tu koledy a piesne zboru Ad Una Corda. Do slova zaľúbení je názov literárnej čítačky, ktorá poteší nejednu dušu milujúcu knihy. S umelkyňou Erikou Remencovou si budete môcť vyrobiť nevšedné vianočné ozdoby no a lokálne pečivo si môžete upiecť s pani Beatou. Chýbať nesmie ani workshop pre deti.

Vianočná cesta

17. decembra na Bratislavskom hrade o 16:00

Téma Vianoc môže byť pre deti v mnohom komplikovaná. Môžu si klásť otázky typu, kto vlastne nosí tie darčeky. Mätúce môže byť tiež, kto vlastne chodí na Mikuláša. Či ten biskup s palicou alebo ten ujo, čo vyzerá ako Santa Claus. V niektorých krajinách nenosí darčeky Ježiško ani Santa Claus, ale Sinterklaas.

Osobitnú kategóriu tvoria aj tradičné Vianoce, ktoré slávili ešte naši starí rodičia. Rozprávky deťom podávajú veľa rozličných príbehov, v ktorých sa deti môžu strácať. Niektoré veci je im ťažké vysvetliť a práve tu by mohla pomôcť Vianočná cesta. Toto benefičné podujatie predstaví deťom rôzne vianočné bytosti či spôsob slávenia vianočných sviatkov v rôznych krajinách. Budú putovať vianočným lesom a na konci cesty objavia Betlehem.

Pre deti je pripravený aj sprievodný program so vstupom Historického múzea. Na vianočných dielničkách si môžu vyrobiť rôzne drobnosti a bude aj tombola. Deti určite poteší aj vianočný rozprávkový stromček. Na podujatie sa platí vstupné, avšak tie deti, ktoré prinesú na darovanie rozprávkovú knižku, budú mať vstup zadarmo. Treba si však aj v tomto prípade kúpiť lístok cez predpredaj za sumu 0 eur, keďže počet lístkov je limitovaný, pretože organizátori si pre deti prichystali aj darčeky.

Mauglí

17. decembra v Bratislavskom bábkovom divadle (dočasne presťahované na Záhradnícku 95 v spoločnej sále s Radošinským naivným divadlom) v časoch 10:00 a 14:30

Bábková inscenácia Mauglí vznikla na námet Knihy Ďžunglí od Rudyarda Kiplinga. Mauglí sa stratil, zmizol. Preto sú všetci na nohách. Vo vzduchu je veľa hrozieb. Čo ak ho uniesli opice alebo Pruhovaní? Nerozhodol sa džungľu nadobro opustiť? Džungľa preto vezme hľadanie po nezvestnom do vlastných rúk.

Deti sa môžu vybrať na dobrodružné patránie spolu s vlčnou svorkou, medveďom Balúom, panterom Bagírom, slonom Thá či s hadom Kaa. Zbystrite zmysly a vydajte sa hľadať stopy, ktoré snáď povedú k úspešnému koncu. Treba však byť veľmi opatrný, lebo iba nohy kráčajúce bez hluku, oči vidiace v tme a uši, čo zachytia aj najslabší závan vetra, môžu nájsť cestu k skutočnému domovu.

Vianočné kúzlo na ľade

16. decembra v OC Nivy v čase od 13:00 do 18:00

V OC Nivy si túto sobotu pre všetkých nadšených korčuliarov pripravili špeciálny program na ľade, ktorý sa v tomto predvianočnom čase bude niesť vo sviatočnom duchu. Zábavu odštartujú o 13:00 vianoční škriatkovia, ktorí deti roztancujú a prinesú so sebou aj rôzne hry. Za tancovačkou bude nasledovať bublinová šou s penou a ohňom, do ktorej sa po predstavení môžu zapojiť aj deti. O 15:00 sa o zábavu a veľa hudby postarajú Bystrík & band svojím vianočným koncertom. Deti si môžu vyrobiť aj rôzne vianočné drobnosti v Santovej dielni. Na ľade nebudú chýbať ani vianoční maskoti snehuliak a perníček a počas celej doby programu si deti môžu dať zahrať pesničku na želanie. Darčekostroj možno niekomu splní aj jeho tajné želanie.

Vianočné zastavenie v Modre

16. decembra v Modre pred Kultúrnym domom v čase od 12:00 do 20:00

Na tradičných mestských vianočných trhoch pred Kultúrnym domom Ľudovíta Štúra v Modre vás čakajú stretnutia s rodinou, priateľmi či susedmi. Pochutnať si môžete na varenom aj modranskom víne, v ponuke bude punč, domáce koláče, medovníky, niečo na zahryznutie, lokálne hand-made výrobky a hlavne bohatý kultúrny program.

V sobotu si pre návštevníkov pripravili vystúpenia Vianočná hviezdička od Spojenej školy Modra, Vianočný čas od ZŠ Vajanského či Vianoce od ZUŠ Modra. Bábkové divadlo ŠiBe prestaví svoju Legendu o Mikulášovi a hudobné zoskupenie detí Sunny Band zo Slovenského Grobu určite príjemne dotvorí predvianočnú atmosféru. O 19:00 svojimi Piesňami na dobrú noc hudobníci Robert Pospiš, Martin Sillay a hudobný hosť Roman Havran zavŕšia celý program.

Bohatý bude aj sprievodný program, na ktorom nebude chýbať živý orloj nadácie Reiva po zotmení, živý betlehem od 14:00, či tvorivé dielne s domovom sociálnych služieb Merema od 12:00. V Kultúrnom dome si môžete pozrieť keramický betlehem, kúpiť peknú knižku v antikvariáte Mesteskej knižnice, či potešiť zrak ukážkami tradičných ľudových remesiel.