Betlehemské svetlo rozžiari nielen železničné stanice, ale aj 300 miest a obcí na celom Slovensku

BRATISLAVA – V sobotu 16. decembra roznesú skauti symbol nádeje do stoviek železničných zastávok a staníc vo vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Takto sa plamienok nádeje prenesie do väčšiny miest a obcí, a to aj na miesta, kde nie je priame vlakové spojenie. 

Už po 34. raz si ľudia po celej krajine budú môcť odpáliť plamienok Betlehemského svetla a vziať si ho do svojich domovov Skauti roznesú Betlehemské svetlo po celom Slovensku. Foto: ZSSK

Milá tradícia sa koná od decembra 1989, odkedy si ľudia po celej krajine môžu odpaľovať plamienok Betlehemského svetla a brať si ho do svojich domovov. „Národný dopravca je hrdým partnerom už 34-krát. Betlehemské svetlo po Slovensku rozvezie našich 24 spojení. Vlaky stoja vo viac ako 300 železničných staniciach a zastávkach, kde si plamienok môžu záujemcovia odpáliť od slovenských skautov, ktorým zabezpečujeme bezplatnú prepravu. Prvé vlakové spojenie, ktoré odštartuje betlehemskú štafetu, vypravíme ráno o 7:55 z Bratislavy. Poslednou zastávkou dňa bude Bardejov o 19:30, aj napriek tomu, že najvýchodnejšou železničnou stanicou je Stakčín,” informoval generálny riaditeľ ZSSK Peter Helexa.

Celkovo v 22 vlakoch a 4 autobusoch náhradnej autobusovej dopravy prenesú skauti plamienok Betlehemského svetla naprieč celou krajinou.

Betlehemské svetlo skauti roznesú aj do nemocníc, azylových domov, domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti. Skauti ho budú odpaľovať na tradičných miestach v obciach a mestách, na predvianočných svätých omšiach a pobožnostiach.

V nedeľu 17. decembra ho doručia aj na pomyselnú strechu Slovenska – na Lomnický štít. Slovenskí skauti odovzdali Betlehemské svetlo aj poľským a ukrajinským skautom. „Sme radi, že aj v tomto roku môžeme rozviesť Betlehemské svetlo vlakmi Železničnej spoločnosti Slovensko po celej krajine. Aj vďaka tomuto ekologickému spôsobu prepravy, ktorým môžu skautky a skauti cestovať, dostanú Betlehemské svetlo do jednotlivých staníc, kde si ho ľudia môžu odpáliť,” zhodnotil koordinátor Betlehemského svetla na Slovensku Marián Suvák.

Plamienok z Betlehema bude do Štedrého dňa postupne k dispozícii na odpálenie vo väčšine slovenských kostolov. Na interaktívnej mape, ktorú skauti každý deň aktualizujú, je možné vyhľadať miesta, kde
bude Betlehemské svetlo v rámci krajiny dostupné.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok