Policajt, ktorý strieľal po sokovi v láske: Užíva si slobodu

KOŠICE – Policajta Mariána z oddelenia v Šaci, ktorý neovládol emócie potom, keď prichytil svoju priateľku Nikolu pri nevere a postrelil soka Juraja, vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby začal stíhať pre trestný čin ublíženie na zdraví. 

Streľba v Košiciach - KVP Policajt Marián zostal síce na slobode, ale musí dodržiavať zákazy súdu. O prácu však zrejme príde. Ilustračné foto koláž: Honza O./Sita

Prokurátor, ktorý chcel vidieť žiarlivca za mrežami, podal sťažnosť, keďže sudca Mestského súdu Košice sa s jeho názorom nestotožnil, návrhu na kolúznu i preventívnu väzbu nevyhovel a obvineného policajta prepustil na slobodu. Na ťahu bol preto košický krajský súd. „Ten rozhodol tak, že obvineného Mariána K. nezobral do väzby a ponechal ho na slobode. Väzbu nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka. Zároveň uložil obvinenému povinnosť oznámiť každú zmenu pobytu,“ informovala hovorkyňa košických súdov Anna Pančurová. Dodala, že súd tiež vydal zákaz styku obvineného s poškodeným mužom a svedkyňou a nesmie sa priblížiť k dvojici na vzdialenosť menšiu ako päť metrov. Má tiež zákaz zdržiavať sa v bydlisku poškodeného muža a nesmie užívať návykové látky.

Udalosť, ku ktorej došlo v pondelok 4. decembra po polnoci v byte na Čordákovej ulici na košickom sídlisku KVP, sa podobá na scénu z nepodareného kriminálneho filmu. Marián, poriadne potúžený alkoholom (1,05 promile), prišiel dve hodiny po polnoci z herne domov, kde našiel polonahú dvojicu – svoju priateľku a neznámeho muža. Udiala sa žiarlivostná scéna, ktorá po strkanici vyvrcholila tým, že policajt vybral strelnú zbraň a udrel ňou Juraja do hlavy. Neskôr došlo k výstrelu, pri ktorom sok utrpel ťažké zranenia predkolenia ľavej nohy, ktoré si vyžiadajú dlhodobé liečenie. 

Policajt neskôr tvrdil, že nešlo o úmysel, ale o nešťastnú náhodu. Chcel len soka postrašiť výstrelom do zeme a Juraj sa mu priplietol do rany. Na miesto boli prizvaní záchranári a kolegovia strelca. Prípad má dohru. Policajt mal údajne požiadať o uvoľnenie zo služobného pomeru, aktuálne už prebieha konanie v danej veci. V prípade dokázania viny hrozí Mariánovi trest odňatia slobody na dva až päť rokov.