Šesť kníh, ktoré by si mal prečítať každý Košičan: Skutočné okná do duše mesta a jeho ľudí

KOŠICE – Pre obyvateľov Košíc a tých, ktorí milujú toto historické mesto, prinášame zoznam kníh, ktoré by nemali chýbať v ich knižniciach. Tieto diela ponúkajú fascinujúci pohľad na bohatú históriu, kultúru a osobnosti, ktoré formovali Košice.

knihy o kosiciach Pozrite sa na Košice z inej stránky. Ilustračné foto: unsplash.com

Košické povesti a legendy – Kolektív autorov

Táto kniha je pokladnica historických príbehov Košíc, pretože poskytuje čitateľom osemnásť poviedok od trinástich rôznych autorov. Tieto príbehy vás prenesú späť, od 12. storočia až po obdobie morovej epidémie v 18. storočí. Knihu dopĺňajú fascinujúce umelecké fotografie košickej autorky Kataríny Kačmáryovej.

Foto: knihy.heureka.sk

Košická čítanka III – Milan Kolcun
V tejto zbierke nájdete literárne diela, ktoré ospevujú Košice vo všetkých ich podobách – od slávnych udalostí až po obyčajné všedné dni. Vďaka dielam viac ako 90 autorov sa zoznámite s mnohými aspektmi života v Košiciach od histórie po súčasnosť.

Foto: antikvart.sk

Spoveď mešťana – Sándor Márai
Márai, známy ako maďarský Kafka, v tejto knihe opisuje Košice na začiatku 20. storočia. Ponúka nádherný pohľad na vtedajšie meštianstvo a vývoj mesta na pozadí osobného príbehu autora.

knihy o Košiciach
Foto: sclib.svkk.sk

Tajomstvo Zlatého pokladu – Tina van der Holland

Táto napínavá detektívka sa odohráva v historických uliciach Košíc a vedie čitateľov do sveta záhad a tajomstiev, ktoré obklopujú slávny Košický zlatý poklad.

Foto: knihy.heureka.sk

Košické dostaveníčka – Dana Kušnírová

Kniha prehľadne dokumentuje gastronomickú históriu Košíc od medzivojnového obdobia až po rok 1948. Je to fascinujúci pohľad do gastronómie a spoločenského života mesta v tomto období.

Foto: pantarhei.sk

Neviditeľné príbehy – Andrea Petrovčinová

Kniha je zberom rozhovorov so 73 výnimočnými ľuďmi z východného Slovenska, ktorí svojou prácou a angažovanosťou vytvárajú lepšie miesto pre život. Portréty týchto osobností ponúkajú inšpiratívny pohľad na dynamiku a diverzitu regiónu.

Foto: artforum.sk

Tieto knihy nie sú len obyčajné čítanky, ale skutočné okná do duše Košíc a ich ľudí. Ponúkajú návštevníkom aj domácim pohľad na mesto z rôznych uhlov a časových období, odhaľujúc jeho bohatú kultúru, históriu a nezabudnuteľné príbehy. Prečítaním týchto diel môžete získať hlbšie pochopenie mesta a jeho jedinečného charakteru.

Náš knižný tip: Stela a jej kaviareň od spisovateľky Jarmily Repovskej, ktorá dej zasadila do známej košickej kaviarne Slávia, v ktorej akoby pôsobila nadprirodzená sila. Majiteľka zrekonštruovanej kaviarne Stela spolu so záhadnými bytosťami navádza hlavné postavy späť na správnu cestu: „V knihe ide o to, že neraz síce vnímame, že nám niekto ubližuje, ale nevnímame, že aj my niekomu ubližujeme. A tiež je to o tom, že vo svojom trápení žiaden človek nie je sám,“ prezradila autorka.

Foto: archív J.R.

Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok