Šéf NAKA končí. Dôvodom môžu byť aj úniky informácií do vybraných médií

Riaditeľ NAKA Ľubomír Daňko musel ísť začiatkom decembra na detektor lži. Jeho nadriadení sa zaujímali (okrem iného) o úniky informácií z polície. Inými slovami, o vynášanie spisov spriazneným novinárom. Podľa zdrojov Štandardu Daňko na detektore pri tejto otázke pohorel.

Snímka obrazovky 2023-12-18 o 18.54.04 Ľubomír Daňko a Daniel Lipšic. Foto: TASR.

Odchod Daňka z NAKA viaceré médiá komentujú ako pokračovanie čistiek v polícii. Iste, dalo by sa to vnímať aj takto. Nový minister vnútra v krátkom čase vymenil vedenie policajného prezídia, šéfa inšpekcie, odstavil vyšetrovateľov NAKA čurillovcov. Nový policajný prezident nakoniec odvolal aj šéfa NAKA Daňka, ktorý mieri do civilu.

Takéto rýchle zmeny v polícii sme nevideli ani po konci vlády Smeru a nástupe Obyčajných po voľbách 2020. Lučanský niekoľko mesiacov ostal policajným prezidentom. Zurian šéfom NAKA… Zákon totiž vláde neumožňoval svojvoľne zasahovať do vedenia polície. Po vražde Jána Kuciaka (2018) sa pravidlá nastavili tak, aby bol dosah vlády na prácu polície obmedzený.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.