Orbán deň po návšteve Blanára: Vyšehradská štvorka sa v podstate rozpadla, chceme ju oživiť

Koncoroèná TK Orbána Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Deň po návšteve slovenského ministra zahraničia Juraja Blanára v Maďarsku vyhlásil premiér Viktor Orbán, že formát V4 sa v podstate rozpadol, najmä pôsobením vonkajších síl. Spomenul však aj vnútorné pnutie medzi členmi štvorky, ktoré tomuto stavu podľa neho dopomohli.

Orbán však ubezpečil divákov televízie HírTV, ktorá vysielala jeho každoročnú tlačovú besedu, že pracuje na tom, ako toto zoskupenie oživiť. Podľa neho totiž ide o „jedinečný projekt, ktorý spája krajiny medzi Nemeckom a Ruskom“.

Vyvažovanie Nemecka a Francúzska

Cieľom projektu stredoeurópskej spolupráce, ktorý sa v dejinách viackrát v rôznej forme objavoval, bol podľa jeho slov ten, aby vo všetkých dôležitých otázkach nerozhodovala francúzsko-nemecká os.

„Zoskupenie V4 je porovnateľné s Francúzskom či Nemeckom, a to z hľadiska populácie, rozlohy, ekonomiky, ale už aj vojenskej sily,“ zdôraznil maďarský premiér. Podľa neho bolo zmyslom skupiny V4 zabezpečiť, aby jej krajiny mali spolu dostatočne silný hlas a Nemci a Francúzi ich museli popri sebe pri rozhodovaní o závažných otázkach Európy vnímať ako tretiu silnú záujmovú skupinu.

Vplyvom vnútorných problémov a vonkajších vplyvov sa však toto spojenectvo rozpadlo. „V súčasnosti skúmame, ako by sme zoskupenie Vyšehradskej štvorky oživili,“ dodal Orbán.

„Je nádej, že počas aktuálneho českého predsedníctva v rámci V4 sa vo februári konečne uskutoční schôdzka krajín štvorky na úrovni predsedov vlád, kde budeme môcť znova sformulovať strategické ciele a zistiť, či je ešte táto stredoeurópska iniciatíva reálna,“ uzavrel maďarský ministerský predseda.

Návšteva Blanára

Snahu o oživenie V4 ohlásil šéf maďarskej vlády len deň po tom, čo sa v rámci oficiálneho stretnutia Juraja Blanára a jeho maďarského kolegu Pétra Szijjártóa ministri zhodli na spoločnom postupe v otázke migračnej politiky EÚ.

Blanár označil dohody Únie týkajúce sa migračných kvót za neprijateľné. „Radi by sme pomohli chrániť schengenské hranice, keďže systém teraz nefunguje a musíme s tým niečo urobiť. Ale určite to nie je dobré riešenie, ktoré Európska únia navrhuje,“ povedal.

Odmietnutie Paktu o migrácii, ktorý by sankcionoval krajiny za neprijímanie migrantov, avizoval krátko po voľbách aj premiér Robert Fico. Od Slovenska aj od Maďarska sa teda v tejto téme očakáva veto na pôde Rady Európskej únie.

V Budapešti aj v Bratislave sú vlády, ktoré podobne vnímajú vážne výzvy sveta, povedal šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó. Podľa neho chcú Slováci a Maďari mier na Ukrajine a oba národy si uvedomujú, že neexistuje riešenie na bojisku.

Vzťahy medzi Maďarskom a Slovenskom pritom podľa Szijjártóa nikdy neboli také dobré ako dnes a ďalší rozvoj bilaterálnych vzťahov je v záujme oboch strán.

(tasr, sab)


Ďalšie články