Vrah z Karlovej Univerzity mohol zabiť aj otca s batoľaťom v Klánoviciach, hodnotí polícia

Czech_Shooting931422007791 Český minister vnútra Vít Rakušan (uprostred) a policajt Martin Vondrášek (vľavo). Foto: TASR/AP

„Veľmi vážne rátame s možnosťou, že útočník má na svedomí aj dve obete z Klánovického lesa,“ povedal vo štvrtok večer český policajný prezident Martin Vondrášek o útočníkovi, ktorý vo štvrtok zavraždil na Filozofickej fakulte 14 ľudí.

K vražde v pražskom Klánovickom lese došlo minulý týždeň v piatok, pričom zahynul 32-ročný muž a jeho dvojmesačná dcéra. Táto možnosť sa zvažuje, hoci páchateľ, ktorý bol študentom filozofickej fakulty, nemal podľa Vondráška spojitosť s Klánovicami ani s tamojšími obeťami. Policajný prezident tiež uviedol, že polícia našla v budove fakulty „obrovský arzenál zbraní a munície“.

Útok na filozofickej fakulte si vyžiadal 14 obetí a 25 zranených, z toho 10 vážne. Pred útokom na filozofickej fakulte útočník zastrelil svojho otca v obci Hostouň na Kladensku.

Krátko popoludní dostala polícia informáciu, že 24-ročný muž z obce Hostouň v Kladenskom okrese odišiel do Prahy s úmyslom vziať si život, uviedol Vondrášek. Otca mladého muža, študenta Filozofickej fakulty Karlovej univerzity, našli mŕtveho v obci o 25 minút neskôr. Polícia vedela, že mladík mal byť na prednáške na Celetnej ulici. Evakuovala preto tamojšiu budovu, ale streľba sa následne odohrala v inej budove školy.

„Zistili sme, že o 14.00 h má mať prednášku na Filozofickej fakulte na Celetnej ulici. Preto sme okamžite prišli do budovy Filozofickej fakulty na Celetnej ulici, kde sme vykonali evakuáciu budovy, ktorú sme ukončili o 14.22 h a vykonali sme ďalšie pátranie po tomto mužovi. O 14:59 sme dostali prvú informáciu o streľbe v budove Filozofickej fakulty na Palachovom námestí,“ povedal Vondrášek.

O 15:20 dostali policajti informáciu, že na ochodzi školy leží bezvládne telo strelca. Podľa policajného prezidenta spáchal samovraždu. Pitva určí, či ho zasiahla jedna zo služobných zbraní. „Z doterajšieho preverovania vyplýva, že muž je pre nás nepopísaný list. Zistili sme, že je legálnym držiteľom niekoľkých strelných zbraní. V jeho minulosti nebolo vôbec nič sporné,“ povedal.

Polícia zatiaľ nepozná totožnosť obetí. Nemá informácie o tom, že by hrozilo nejaké iné nebezpečenstvo, ale nemohla vylúčiť riziko spojené s predmetmi, ktoré mohli zostať v škole. „Na mieste v Kladne vyšetrujeme aj zariadenie, ktoré sa podobá výbušnine,“ povedal Vondrášek.

Stovky policajtov tento týždeň prečesávali Klánovický les na východnom okraji Prahy. Minulý piatok tam brutálne zavraždili 32-ročného muža a jeho dvojmesačnú dcéru. Páchateľ z miesta činu ušiel a polícii sa ho zatiaľ nepodarilo zadržať.

Text pôvodne publikovali na webe Echo24. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články