Pochybila polícia? O nebezpečnom mužovi vedela, fakultu však nevyprázdnila

Pri stre¾be na univerzite v Prahe prišlo o život najmenej 15 ¾udí Policajt hliadkuje na moste ponad Vltavu neďaleko budovy Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej. Foto: TASR/AP

Denník Echo24 má priame svedectvo ženy, ktorá bola v budove Filozofickej fakulty na Palachovom námestí na chodbe, krátko po trinástej hodine. Videla niekoľko uniformovaných českých policajtov, ktorí však nevyzývali na opustenie budovy a neskôr odišli. V tom čase už polícia hľadala muža, ktorý sa podľa jej informácií chcel zabiť. Onen muž potom v budove vraždil. 

Český krajský policajný riaditeľ na otázku denníka Echo24 povedal, že neboli indície na vyprázdnenie žiadnej inej budovy ako tej v ulici Celetná. Český policajný prezident Martin Vondrášek uviedol, že policajný zásah bude vyhodnocovaný až po všetkých neodkladných úkonoch.

Šéfa pražského krajského riaditeľstva Petra Matějčka sa na situáciu  spýtal reportér denníka Echo24. „My sme neustále pracovali s verziou, že ide o človeka, ktorý chce spáchať samovraždu. Hliadka tam vyšetrovala a na základe relevantne zistených informácií bolo urobené opatrenie na danej fakulte. Ja chápem, že sa nás na to pýtate, ale v tom čase na to neboli žiadne indície,“ povedal Matějček a dodal, že evakuácia v Celetnej sa konala preto, že polícia pracovala s informáciou, že páchateľ je v učebni a prebieha výučba.

„Nemali sme žiadne indície o jeho pohybe, pretože čo sa týka ďalších operatívnych prostriedkov, ktoré využívame, nenaznačili nám, kde by mal byť. Nechcem teraz hovoriť, aké prostriedky používame, ale nemali sme skutočne informácie o jeho pohybe,“ uviedol Matějček. Polícia zároveň pracovala s domnienkou, že podozrivý má pri sebe mobilný telefón, ale ani to nepomohlo určiť jeho presnú polohu. V danom časovom slede sa podľa polície nedalo urobiť viac.

„Tých fakúlt je neskutočné množstvo a nebolo v silách polície všetky vyprázdniť. Hliadka to miesto potom opustila,“ povedal Matějček. „V súčasnosti nevidím žiadne pochybenia, ale ak sa objavia skutočnosti, ktoré by nasvedčovali o nejakom pochybení, tak poverím svoje orgány. Ale opakujem, neviem o žiadnych pochybeniach, budeme sa tým zaoberať, ale teraz by som sa zastal našich policajtov,“ dodal Matějček na otázku denníka Echo24.

„Do budovy filozofickej fakulty vedie niekoľko vchodov, my v tejto chvíli nemáme informácie, ako presne sa tam útočník dostal, ktorým vchodom, to všetko je predmetom vyšetrovania,“ dodal Matějček.

Hodnotenie policajného zásahu

Policajný prezident Martin Vondrášek na otázku reportéra Echo24 o prípadnom pochybení polície uviedol, že na vyhodnotenie policajného zásahu ešte nenastal správny čas. „Potrebujeme mať po všetkých neodkladných úkonoch, po trestnom konaní, potrebujeme vyhodnotiť toky informácií, časov,“ uviedol Vondrášek na tlačovej konferencii. „Nemôžem vylúčiť, že nebudeme prešetrovať konkrétny segment toho sledu zákrokov a konanie jednotlivých hliadok,“ dodal Vondrášek a dodal, že v tejto chvíli o „bezchybnej práci polície“ nemá žiadnu pochybnosť. „Ak ju nadobudnem, tak chcem, aby to bolo vyšetrené, aby sme sa z toho poučili,“ uviedol aj český policajný prezident.

Podľa českého ministra vnútra Víta Rakušana si polícia už od štvrtka zásah sama pre seba vyhodnocuje, zdôraznil tiež to, že polícia o zásahu otvorene informuje. „Každý policajný zásah sa vyhodnocuje. to je prirodzené a normálne,“ uviedol Rakušan na otázku reportéra Echo24.

Štvrtková streľba si vyžiadala 14 obetí z radov študentov a ďalších osôb a zomrel aj páchateľ, celkovo je 15 mŕtvych. Zranených je 25. „Podarilo sa nám do ranných hodín určiť totožnosť všetkých 25 zranených osôb, ktoré sú odvezené do nemocnice, kde podstúpili operačné zákroky a samozrejme prvotné ošetrenie. Podarilo sa nám v súčasne určiť totožnosť všetkých 14 obetí,“ povedal Matějček. Polícia informovala ich rodinných príslušníkov.

Text pôvodne publikovali na webe Echo24. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články