Ako som sa ako prvý nazrel do chrámu v Abú Simbel

Tento rok v decembri uplynulo 200 rokov od smrti Giovanni Belzoniho (1778-1823), ktorý patril medzi najväčších a najúspešnejších objaviteľov starovekého Egypta. Pochádzal z Benátok, na konte má viacero významných objavov, okrem iného vykopal pieskom zasypaný chrám Abú Simbel v Núbii, v južnom Egypte. Chrámový komplex dal v 13. storočí pred Kristom zhotoviť najmocnejší egyptský faraón Ramesse II. a pamiatku objavil v roku 1812 Švajčiar Johann Ludwig Burckhardt. Prinášame preklad textu, ako vykopanie chrámu opísal Belzoni.

Egypt Abu Simbel rock-templesoutside Abú Simbel. Foto: Profimedia.sk

Robotu sme zanechali o zvyčajnej hodine a popoludní sme sa k nej vrátili, očakávali sme, že budeme pri kopaní niečím vyrušení, ale na druhý deň sme sa na svoj preveľký úžas dopočuli, že vznešení muži večer odchádzajú. Pokračovali sme teda v každodenných činnostiach, ako obyčajne, a v priebehu niekoľkých dní sme si všimli, že zo skalnej steny vyčnieva hrubá stavba, akýsi výklenok, ktorý pôsobil dojmom nedokončeného diela, navyše sa v ňom nenachádzali dvere.

Niektorí z našej spoločnosti si už začínali zúfať, no vytrvali sme v námahe a o tri dni neskôr sme objavili prelomený kamenný trám, na ďalší deň torus a, samozrejme, pod ním vlys, takže sme si dovolili nadobudnúť takmer úplnú istotu, že ďalší deň prinesie objav dverí. Vzhľadom na to som dal postaviť podpery, ktoré nedovolili piesku, aby sa zosypal naspäť, a na moje nesmierne uspokojenie sme k večeru uvideli hornú časť dvier. Ešte tej noci sme od nich odkopali dostatočné množstvo piesku, aby sa dalo vstúpiť, no predpokladali sme, že v dutine sa bude nachádzať skazený vzduch, a preto sme s tým počkali na ráno.
Skoro ráno prvého augusta sme naradovaní vošli do chrámu, pretože sme očakávali, že vstúpime do tej novoobjavenej časti. Pokúsili sme sa zväčšiť vchod, ako sa len dalo, ale tentoraz s nami nebola naša posádka, tak ako inokedy.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.