Bol som americký otrok. Nemohol som poznať otca a takmer ani svoju matku

22profimedia-0569894698 Frederick Douglass (1817/1818 - 1895). Foto: Profimedia.sk

Frederick Douglass (1817/1818 – 1895) bol americký otrok, ktorý ušiel a potom bojoval proti otrokárstvu. Napísal o americkom otroctve podmanivú knihu, ktorá mala veľký vplyv na zrušenie otroctva. Prinášame z nej krátky úryvok.

Narodil som sa v Tuckahoe, neďaleko Hillsborough a asi dvanásť míľ od Eastonu v okresne Talbot, štát Maryland. Nemám žiadnu presnejšiu vedomosť o mojom veku a nikdy som o ňom nevidel žiadny autentický záznam. Väčšina otrokov vie o svojom veku tak málo, ako o tom svojom vedia kone, a pokiaľ viem, ide o želanie väčšiny pánov, ich cieľom je udržiavať otrokov neznalých. Nepamätám si, že by som niekedy stretol otroka, ktorý by vedel, kedy má narodeniny.

Zriedka sa otroci dostanú ďalej, ako k spoznaniu času na sadenie, žatvu, času, keď dozrievajú čerešne, keď sa začína jar či jeseň. Túžba získať informácie o mojom vlastnom narodení sa stala pre mňa zdrojom nešťastia už počas môjho detstva. Biele deti vedeli povedať, koľko majú rokov. Ja som nevedel pochopiť, prečo by som mal byť podobného privilégia zbavený. Nebolo mi dovolené nijaké pátranie, nijaké preverovanie u môjho pána, ktoré by sa tejto veci týkalo. Všetky otázky považoval zo strany otroka za nevhodné a nepatričné, za dôkaz neprispôsobivosti.

Najbližší odhad, akého som schopný, mi hovorí, že môžem mať okolo dvadsaťsedem alebo dvadsaťosem rokov. Vychádzam pritom z toho, že môj pán kedysi povedal, že niekedy v roku 1835 som mal okolo sedemnásť rokov. 


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami