Rodinný víkend: Ukončíte starý rok behom, pri hviezdach, na silvestrovskom rande s mestom či so Snehulienkou na hrade Červený Kameň?

BRATISLAVA – Víkend je už za dverami. Tento bude však špeciálny – silvestrovský a navyše predĺžený. Bratislava a okolie sa naň dobre pripravili a ponúkajú množtvo príležitostí na strávenie príjemných chvíľ s rodinou. Milovníkov tradičných rozprávok v novom šate poteší Snehulienka na hrade Červený Kameň, zašportovať si môžete na silvestrovskom behu cez bratislavské mosty a pre tých, ktorí sa radšej vydajú na cestu za poznaním, je tu silvestrovské rande s mestom. Na svoje si prídu aj malí vesmírni dobrodruhovia či stavitelia lega.

snehulienka na Červenom kameni Snehulienka. Foto: Červený kameň hrad/FB

Snehulienka na hrade Červený Kameň

30. decembra v časoch 11:00, 12:00, 14:00, 15:00 na hrade Červený Kameň

Snehulienka patrí nesporne medzi najpopulárnejšie rozprávky celého sveta. Vzniklo už nespočetne veľa podôb tejto rozprávkovej stálice. Tá na hrade Červený Kameň bude mať svoje špecifické čaro vďaka situovaniu v priestoroch hradných pivníc aj svojskému spracovaniu v réžii Daniela Domoráka.

„Kto je najkrajší na celom svete?“ Stará známa otázka spustí sled udalostí, ktoré ani zďaleka nemusia prebiehať podľa očakávaní. Keďže Snehulienka patrí medzi najstaršie rozprávky sveta, nie vždy bol jej osud rovnaký. Ak ste zvedaví, kam sa bude uberať osud Snehulienky na hrade, stačí vstúpiť do príbehu plného hudby, vtipu a tajomstiev a prežiť tak jeden z najkrajších vianočných zážitkov.

Silvestrovský beh cez bratislavské mosty

31. decembra v čase o 10:00 pri Ekonomickej univerzite v Bratislave

Silvestrovské behy majú tradíciu po celom svete. Bratislava nie je výnimkou. Toto populárne bežecké podujatie sa po štvorročnej covidovej pauze uskutoční opäť, v poradí už 32. krát. Bežať sa začína spred Ekonomickej univerzity o 10. hodine a cieľom bude bežecký ovál štadióna v športovom areáli Fakulty telovýchovy a športu UK. Pobeží sa cez štyri mosty: Prístavný, Apollo, Starý most a Most Lafranconi. Celá trasa meria 11,7 km.

V tomto roku pribudnú aj novinky v podobe detských súťaží pri Moste Lafranconi. Tam bude pripravený 350-metrový okruh. Najmenšie deti do 6 rokov budú bežať 1 okruh, väčšie vo veku 7 až 10 rokov pobežia dva okruhy a tínedžerská kategória od 11 do 15 rokov sa popasuje až s tromi okruhmi. Prezentácia a vyzdvihnutie čísel bude v sobotu v čase od 10:00 do 17:00 v plavárni na Pasienkoch na Junáckej ulici 4. Na beh je potrebné sa registrovať.

Silvestrovské rande s mestom

31. decembra o 14:00 pred Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom

Vychádzka, ktorú povedie sprievodkyňa Ľubomíra Černáková, bude venovaná rozlúčke so starým rokom a privítaniu toho nového. Históriu Sadu Janka Kráľa sa vydajú spoznávať prostredníctvom pútavého rozprávania. Spomienkami na staré bratislavské Silvestre sa účastníci vrátia trochu do minulosti a nebude chýbať ani pohľad do budúcnosti pri veštení z legendárnych guľových plastík so znameniami zverokruhu.

Vianočné planetárium

30. decembra v čase od 15:00 do 18:00 v Hvezdárni Senec

Pri príležitosti stého výročia otvorenia prvého planetária na svete si hvezdáreň v Senci pripravila pre malých vesmírnych dobrodruhov bohatý program. Aktuálne dianie na hviezdnej oblohe deťom ukážu prostredníctvom simulácie a Kozmo im rozpovie svoj vesmírny príbeh plný dobrodružstiev.

Projekt, ktorého hlavnou postavou je kozmonaut Kozmo z planéty Zem, má širší edukačný rozmer než je len spoznávanie vesmíru. Kozmo na svojich potulkách stretáva aj zlých mimozemšťanov, ktorí bijú slabších alebo sa im posmievajú a nebojí sa takýmto situáciám čeliť a riešiť ich, čo môže byť návodom pre deti, ak sa v podobných situáciach niekedy ocitnú. Sobotný program je rozdelený do troch premietaní:

15:00 – aktuálne na oblohe, animovaný film: KOZMO v Planetáriu (od 3r.)
16:30 – aktuálne na oblohe, animovaný film: 3-2-1 LIFTOFF (od 5r.)
18:00 – aktuálne na oblohe, film: Neuveriteľný vesmír (od 6r.)

Nakoľko kapacita planetária je limitovaná, je potrebné si telefonicky vopred rezervovať miesto.

Bricklandia – výstava krajiny vystavanej z lego kociek

Počas víkendov v Avion shopping parku v čase od 10:00 do 20:00

Výstava je nesmierne pestrá. Dominuje jej 15-metrový stôl so 150-centimetrovou Eiffelovou vežou. Nájdete tam aj mestečko s mnohými originálnymi domčekmi a rušným mestským životom, ktorý reprezentuje veľké množstvo postavičiek. Nechýbajú ani hasiči či policajti. Mestečkom jazdí vláčik
prechádzajúci Slovenským rajom s vodopádmi, farmou, ovocným sadom a zastaví sa až v horskej stanici, kde vyloží náklad na rušnom prekladisku na brehu mora. V lunaparku zas nájdete horské dráhy aj kolotoče.

Na výstave je dokopy 19 tematických vitrín, medzi nimi napríklad Harry Potter, jaskyňa Minecraft, Jurský park či Santa so sobmi a elfami. Súčasťou výstavy je aj herná zóna, kde sa deti môžu vyšantiť
v lego duplo bazéne s viac ako 120 kilogramami kociek. K dispozícii budú aj graffiti stena alebo fun bloky na tvorenie megastavieb. Lov krokodílov na udicu či bábkové divadlo patria medzi tohtoročné novinky. Organizátori pripravili aj súťaž.