V Bratislave pribudne nový inovatívny obchodný komplex. Kde ho postavia a na čo bude slúžiť?

BRATISLAVA – V blízkosti bratislavského letiska vyrastie jedna z najmodernejších podnikateľských zón na Slovensku – GLP Bratislava Business Zone. Podľa investora GLP by sa prvé obchodné a logistické priestory mohli otvoriť na budúci rok.

MALY-PARK-1-scaled Nová obchodná zóna bude nielen vybavená modernými technológiami, ale šetrná aj k životnému prostrediu.. Vizuál: GLP

Po získaní stavebných povolení plánuje investor stavať novú obchodnú štvrť GLP Bratislava Business Zone už tento rok. Moderná zóna bude pozostávať z piatich jednopodlažných nízkoenergetických budov, ktoré budú šetrné aj k životnému prostrediu.

„V nadväznosti na vydané územné rozhodnutie sme minulý rok požiadali o stavebné povolenie. Za predpokladu, že povoľovacie procesy prebehnú v štandardných lehotách, výstavbu plánujeme začať v polovici tohto roku. Prví nájomníci by sa do nového areálu mohli začať sťahovať už v roku 2025,“ informoval Bratislavský Štandard riaditeľ spoločnosti GLP pre Slovensko a Česko Jan Palek.

Návrh komplexu je začlenený do okolitej zástavby formou parkových úprav s množstvom inovatívnych prvkov. Elektrickú energiu pre budovy budú vyrábať strešné fotovoltaické panely, teplo zabezpečia tepelné čerpadlá, dažďová voda bude slúžiť ako úžitková voda.

Nižšie prevádzkové náklady bude v budovách zabezpečovať inteligentný systém merania a zberu údajov na monitorovanie spotreby tepla a prevádzky zariadení.

Vďaka strategickej polohe sa tento developerský projekt na ploche 130-tisíc m2 zaručene stane bránou k novým príležitostiam a poskytne dokonalé prepojenie medzi miestnymi a medzinárodnými trhmi. Budovy budú slúžiť ako predajný showroom, na robotickú logistiku alebo technologický vývoj a výskum.

Tento prístup posúva tradičné zabehnuté logistické projekty na kvalitatívne vyššiu úroveň, na akú sme boli doteraz zvyknutí. Aké konkrétne obchodné značky budú pôsobiť v nových priestoroch, zatiaľ investor neprezradil. „Momentálne rokujeme s prvými záujemcami o prenájom v areáli Obchodnej zóny GLP Bratislava, konkrétne firmy alebo ich zameranie ale zatiaľ oznámiť nemôžeme. Každopádne, časť komplexu je navrhnutá pre predajné showroomy, pričom z tejto oblasti sú niektorí záujemcovia, s ktorými teraz rokujeme. Ďalšie budovy v areálu môžu byť využité pre technologický vývoj a výskum alebo pre robotickú logistiku,“ doplnil Palek.

V českých mestách je už postavených viacero podobných obchodných zón, ktoré využívajú zvučné spoločnosti z oblasti e-komercie a technologického vývoja. Známy e-shop Alza využíva priestory GLP Park Praha Chrášťany ako predajný showroom a na distribúciu tovaru. V GLP Parku Mladá Boleslav využíva Škoda Motorsport priestory na technologický vývoj a predaj svojich pretekárskych vozidiel.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok