Bratislavská kaviareň sa rozrastie. Mieri k nám nový kaviarenský reťazec

BRATISLAVA – V našom hlavnom meste má kaviarenská kultúra pomerne silnú tradíciu, či už ide o malé kaviarne komornejšieho charakteru alebo o veľké kaviarenské reťazce. V roku 2024 sa opäť výraznejšie rozrastie. Na Slovensko prichádza kaviarenský reťazec so silným zastúpením v Európe pochádzajúci z Rumunska. Komu bude najväčšmi konkurovať?

kaviareň 5 to go Rumunský kaviarenský reťazec 5 to go mieri do Bratislavy. Foto: 5 to go/FB

Rumunský kaviarenský reťazec 5 to go má na Slovensku veľké plány. Do roku 2028 má ambíciu otvoriť u nás až 50 kaviarní. Informoval o tom World coffe portal. Svoju prvú prevádzku otvorí začiatkom tohto roku v Bratislave. Reťazec pochádzajúci z Bukurešti v súčasnosti prevádzkuje 500 kaviarní vo svojej domovskej krajine. Expandovať nehodlajú len smerom na Slovensko, ale chcú mať široké celosvetové pokrytie. Do roku 2027 chcú otvoriť až tisícku prevádzok.

5 to go má za sebou skutočne úspešný rok. V prvom polroku 2023 mu tržby narástli o 55 percent a celkový obrat spoločnosti bol v uplynulom roku viac než 26 miliónov eur. Svoje predajne rozširuje aj v susednom Maďarsku, kde už dve kaviarne fungujú. Začiatkom roka by sa mal ich počet rozšíriť na štyri.

Kaviareň 5 to go bude čoskoro aj v Bratislave. Foto: 5 to go/FB

Nová kaviareň by mala pribudnúť v prvom štvrťroku tohto roka. Majitelia nevstupujú na náš trh „naslepo“ a napriek tomu, že v Bratislave núdza o kaviarne nie je, majiteľ je presvedčený o úspechu. „Po komplexnej analýze trhu a spotrebiteľského správania sme presvedčení, že značka 5 to go bude na Slovensku veľmi dobre prijatá. Chceme prilákať a udržať si spotrebiteľov z miestnych komunít zameraním sa na chuť, kvalitu, rozmanitosť, férovosť ceny a uvoľnenú atmosféru našich kaviarní,“ povedal pre World coffe portal Lucian Bădilă, spoluzakladateľ 5 to go.

Podľa prieskumu v minulom roku kaviarenský segment celkovo rástol. V celosvetovom meradle až o 3,3 percenta.  

V Bratislave fungujú popri malých kaviarňach aj veľké kaviarenské reťazce, ktoré v podobe 5 to go získajú konkurenciu. Nový hráč na trhu sa bude o zákazníkov uchádzať hlavne spomedzi radov etablovaných kaviarenských reťazcov, akými sú McCafé, Starbucks, Café Dias, Tchibo Kaffee Bar alebo Costa café, ktoré sú cenovo dostupné a majú širokú ponuku. V súčasnosti sú najpopulárnejšími na Slovensku kaviarne McCafé, ktoré majú na Slovensku celkovo 31 prevádzok.