Rodinný víkend: Do prírody či za kultúrou?

BRATISLAVA – Ak ste sa rozhodli stráviť rodinný víkend aktívne, tak Bratislava a okolie ponúka hneď viacero možností. Nič nie je na regeneráciu počas prázdnin lepšie, ako pobyt v prírode. Ten si môžete vychutnať na Biofarme v Stupave v spoločnosti hospodárskych zvierat alebo aj na Kamzíku po boku malých spevavcov. Originálne hračky z éry socializmu zasa priblíži výstava Prírodovedného múzea a divadelnú rozprávkovú klasiku si môžete pozrieť v podaní súboru Dvor zázrakov.

biofarma v stupave Kúsok od Bratislavy sa nachádza biofarma v lone prírody Malých Karpát. Foto: Biofarma Stupava /FB

Biofarma v Stupave

Otvorená denne v čase 11:00 až 19:00

Pre tých, ktorí by sa radi cez víkend ocitli v lone prírody a zároveň si pripomenuli dedinský život, je návšteva biofarmy v Stupave to pravé. Nachádza sa len 15 minút autom od Bratislavy. Deti sa potešia veľkému množstvu hospodárskych zvierat ako sú prasiatka, kravy, kone, ovce, kozy, zajace, sliepky a ďalšie. Niektoré sa na farme voľne pohybujú, čo je pre mestské deti veľmi pútavý zážitok.

V areáli je viacero detských atrakcií, spomedzi ktorých určite upúta sedačkový drevený kolotoč v ľudovom motíve. V jednej z tradičných dreveníc nájdete aj miestnu pekáreň, kde si môžete kúpiť domáci chlieb či koláče, ako aj výrobky z ovčieho syra. V kolibe s reštauráciou môžu návštevníci ochutnať tradičné jedlá zo salaša, akými sú halušky, pirohy či šúľance. Samozrejme, ponuka je oveľa pestrejšia.

Vtáčia hodinka v Centre ekovýchovy na Kamzíku

6. januára v Centre ekovýchovy na Kamzíku o 10:00 a 13:00

Zima je v plnom prúde a prikrmovanie vtáctva je pre tieto drobné živočíchy často otázkou prežitia. V rámci vtáčej hodinky malí nadšenci prírody zistia, prečo by sme vlastne mali vtáčiky prikrmovať a hlavne ako to robiť správne, aby sme im nespôsobili viac škody ako úžitku. Pri kŕmidlách môže pozorovateľa všeličo prekvapiť, aj o tom bude reč.

Po „teoretickom“ úvode príde v druhej časti akcie na rad maľovanie vtáčikov aj príprava dobrôt pre operených spevavcov. Záverečná časť programu je určená pre tie trpezlivejšie duše. Kto bude chcieť, môže sa totiž zúčastniť „medzinárodného“ sčítania vtáčikov na kŕmidlách, v rámci ktorého budú deti približne hodinku sledovať prilietajúce vtáčiky.

Určite si nezabudnite vziať so sebou telefón. Okolo kŕmidiel sú rozmiestnené stojany, kam si môžete telefón so spusteným nahrávaním položiť a získať tak cenný záznam z toho, ako vtáčikom chutilo „obedové menu“, ktoré ste im pripravili. Z dôvodu obmedzenej kapacity je dobré vopred sa prihlásiť na [email protected].

O 12-tich mesiačikoch

7. januára v Dome kultúry Cultus v Ružinove o 10:45

Kto by nepoznal klasický rozprávkový príbeh o úbohej Maruške, ktorá zažíva veľa útrap od svojej macochy a nevlastnej sestry Holeny. Pracovité dievča aj napriek krivdám, ktoré sa jej dennodenne dejú, ostáva stále láskavé. Sériu vrtochov, ktoré macocha s Holenou vymýšľajú, aby sa Marušky zbavili, vyvrcholí pomocou dvanástich mesiačikov v najnáročnejších chvíľach a ako to už býva, dobro opäť raz zvíťazí nad zlom. Predstavenie v podaní divadelného súboru Dvor zázrakov je vhodné pre deti od 3 rokov.

Výstava hračiek Deťom na mieru

Obidva víkendové dni v Prírodovednom múzeu Slovenského národného múzea v čase otváracích hodín od 9:00 do 17:00

Výsledkom spojenia síl SNM a Umeleckopriemyslového múzea v Prahe je unikátna výstava z oblasti nábytkového dizajnu, detských hračiek a úžitkovej grafiky pre deti predškolského a mladšieho školského veku z čias socialistického Československa.

Nakoľko princíp plánovania, na ktorom fungovala ekonomika socialistických krajín, nedokázal pružne reagovať na potreby trhu, tak mnohé hračky ako aj dizajnový nábytok bude mať verejnosť možnosť uvidieť po prvý raz, keďže po vytvorení prototypu ostali projekty často v šuplíkoch dizajnérov a k ich sériovej výrobe ani nedošlo. V lepšom prípade bolo vytvorených pár kusov pre materské školy. Okrem týchto výnimočných exponátov nájdete na výstave aj nemenej zaujímavé plastové hračky, hračky od ÚĽUV-u, rôzne detské knihy či vystrihovačky, ktorých dizajn bol jedinečný.