Na Slovensko mieri výrazné ochladenie. Dočká sa Bratislava opäť snehovej nádielky?

BRATISLAVA – Nástup tuhej zimy, sprevádzaný silnými mrazmi a bohatou snehovou nádielkou, ktorý sužuje predovšetkým Škandináviu, sa bude postupne šíriť po Európe a nevynechá ani Slovensko. Zimné počasie, ktoré sa u nás ukázalo na chvíľu pred sviatkami a bolo náhle vystriedané najteplejšími Vianocami v novodobej histórii, teda nepovedalo ešte svoje posledné slovo. Kedy u nás udrie tuhá zima a ako veľmi klesnú teploty?

Bratislava sneženie TASR SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku. Ilustračné foto. Foto: TASR

Ako informuje portál iMeteo.sk, za mrazivé počasie je zodpovedný rozpad polárneho víru. V Škandinávii teraz prežívajú extrémnu zimu, ktorá láme rekordy. V niektorých severných lokalitách sa vyšplhali mínusové teploty až na -40°C a snehová nádielka dosiahla 70 centimetrov. V Štokholme sa teploty pohybujú na úrovni -10°C a v Helsinkách dosahujú až -20°C. Poveternostné podmienky spôsobili na viacerých miestach problémy so železničnou dopravou, niektoré mosty z dôvodu silného vetra uzatvorili a vo viacerých školách sa nevyučovalo.

Na Slovensku sa začne ochladzovať už tento víkend. Zmeny začnú na sviatok Troch kráľov, kedy sa očakáva daždivé počasie. Dážď sa postupne začne meniť na sneh. „V nedeľu začne snežiť postupne, najskôr na západe vrátane Bratislavy a na severe krajiny. Počas dňa sa však už studený vzduch dostane nad celé naše územie. Nedeľa tak rozdelí Slovensko na dve polovice. Zatiaľ čo na juhu a na východe bude pri kladných teplotách pršať, tak v západnej a v severnej polovici krajiny bude snežiť pri teplotách pod bodom mrazu,“ informoval portál iMeteo.

Pokles teplôt nebude našťastie taký intenzívny ako na severe. U nás môžeme hovoriť skôr o nástupe „pravej“ zimy. Teploty môžu poklesnúť v noci až na -10°C a budú sprevádzané snežením.

Mrazivé počasie nebude krátkodobou záležitosťou, ale malo by sa udržať minimálne počas celého budúceho týždňa, čo určite poteší deti a milovníkoch zimných športov. Menej nadšení budú asi šoféri, ktorým počasie môže výraznejšie komplikovať cestu autom. Podrobný vývoj teplôt v našom hlavnom meste, ako aj očakávanú intenzitu snehovej nádielky či silu vetra, nájdete tu.