Dohodnú sa? Starostovia sa kvôli podielovým daniam majú stretnúť s primátorom

KOŠICE – Mesto vyvolalo počas minulého týždňa vlnu nevôle u starostov „veľkých“ mestských častí. Magistrát im totiž nevyplatil podielové dane. Starostovia sa kvôli tomu majú v utorok stretnúť s primátorom.

Mestské zastupiteľstvo Košice Mestské zastupiteľstvo Košice Ilustračné foto: Boris Macko

Pripravujú viacero právnych krokov, upovedomili aj mestského kontrolóra. O ďalšom postupe rozhodnú výsledky stretnutia s primátorom. „Od septembra 2023 dochádza ku kráteniu finančných prostriedkov, ktoré sú poukazované zo strany mesta Košice na účty mestských častí. Tieto finančné prostriedky mesto Košice dostáva od štátu každý mesiac v 20. dni aktuálneho mesiaca. Mesto síce malo menší príjem od štátu, ako pôvodne predpokladalo, ale štát tento výpadok (údajne 3,1 milióna eur) mestu Košice korigoval 3 spôsobmi, ktoré mesto účelovo médiám aj verejnosti zamlčuje,“ uvádza sa v stanovisku, ktoré Štandardu poskytol za Košický klub v mestskom zastupiteľstve Ladislav Lörinc, ktorý je aj starostom mestskej časti KVP.

Ako sa ďalej uvádza v stanovisku, mesto Košice, rovnako ako iné samosprávy, dostalo aj daň z príjmu právnických osôb, ktorá doteraz obciam nebola poukázaná. Príjem do rozpočtu mesta činí plus 10,9 milióna eur. Mestské časti z tejto sumy nedostali nič. „Mesto Košice, rovnako ako iné samosprávy, dostalo od vlády SR pomoc v decembri 2023 vo výške 1.9 milióna eur. Mestské časti z tejto sumy dostali nulu. Mesto Košice, rovnako ako iné samosprávy, dostalo pomoc s nárastom energií vo výške 1,7 milióna eur. Mestské časti z tejto sumy opäť nedostali nič,“ píše sa ďalej v stanovisku.

Podľa Košického klubu je účelovo opomínaný aj fakt, že mestské časti síce boli prijímateľom neočakávanej podpory z programu FAST CARE, ale v rámci solidarity sa vzdali každoročne vyplácaných kapitálových transferov zo strany mesta Košice. Mesto tak v rámci spolupráce nemuselo vyplatiť približne jeden milión eur pre mestské časti a ušetrilo tieto financie pre svoje potreby. „Zároveň mestské časti akceptovali aj to, že suma určená pre ne sa nebude zvyšovať, a ostali na príjmoch z roku 2022, kým samotnému mestu Košice sa príjmy zvyšovali. Viaceré mestské časti deklarovali záujem mestu poslať desať percent týchto prostriedkov. Tvrdenie, že mestské časti neboli solidárne, je teda nepravdivé,“ vysvetľuje sa v stanovisku s tým, že Košický klub chce upozorniť na viacero faktov.

„Ku kráteniu peňazí od štátu dochádza v rozpore s paragrafom 40a Štatútu mesta Košice, v rozpore s platným a podpísaným uznesením mestského zastupiteľstva Košice číslo 150 z 27. apríla 2023. Existuje aj druhé uznesenie, ktoré potvrdilo daný záväzok o vyplatení. Tým, že primátor 15. decembra 2023 podpísal uznesenie schválené mestským zastupiteľstvom, že doplatí podielové dane mestským častiam, vytvoril právnu istotu pre mestské časti, že tieto peniaze budú vyplatené,“ argumentuje ďalej Košický klub.

V stanovisku sa ďalej uvádza, že ak primátorom podpísané uznesenia, schválené mestským zastupiteľstvom, nedávajú záruku ich vykonania, je to vážny precedens, na základe ktorého sú samotné zastupiteľstvá a ich uznesenia aj po podpise primátorom absolútne irelevantné a zbytočné. „To vytvára aj do budúcnosti absolútnu právnu neistotu a bráni akejkoľvek konštruktívnej spolupráci medzi primátorom a poslaneckým zborom. Je dôležité podotknúť, že v zmysle zákona o obecnom zriadení je postavenie primátora a mestského zastupiteľstva ako kolektívneho orgánu rovnocenné a pre rozvoj akejkoľvek obce je nevyhnutné, aby neprevládal boj, ale konštruktívny dialóg,“ informuje Košický klub.

Podľa starostov a poslancov spomínaného klubu je dôležitý aj ďalší argument. Rozpočet mesta Košice na rok 2023 sa pohyboval na úrovni približne 300 mil. eur. Celková suma nevyplatená mestským častiam, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou mesta Košice a jeho dvojstupňovej samosprávy, je na úrovni 1,4 mil. eur. Ide teda približne o pol percenta rozpočtu mesta. „Vyjadrujeme vážne obavy nad konaním vedenia mesta Košice, ktoré ohrozuje zabezpečenie služieb a potrieb pre obyvateľov tohto mesta. Sme pripravení podniknúť právne kroky v súvislosti s touto situáciou a bojovať za financie, ktoré patria jednotlivým mestským častiam za výkon ich kompetencií. Zadržiavanie peňazí od štátu v žiadnom prípade netrestá samotných starostov, ale priamo občanov týchto mestských častí, tzn. všetkých Košičanov. Aktuálne sú ohrozené nielen pripravované projekty, plánované podujatia, ale najmä výkon základných kompetencií, ktoré majú priamy dopad na každodenný život občanov,“ apeluje Košický klub vo svojom stanovisku.

„Sme presvedčení, že konštruktívny manažér nemôže kvôli pol percentu svojich príjmov a výdavkov spáliť všetky mosty spolupráce so svojimi partnermi. Takéto konanie nie je v záujme Košičanov, a preto budeme aj na avizovanom stretnutí s primátorom mesta Košice 9. januára 2024 trvať na doplatení týchto financií tak, ako bolo dohodnuté a schválené mestským zastupiteľstvom,“ uzatvára Košický klub. Od výsledku utorkového stretnutia s primátorom závisí nielen ďalší postup Košického klubu, ale aj starostov mestských častí, ktorým neboli vyplatené podielové dane. O všetkom prinesieme aktuálne informácie.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok