V ukrajinskom väzení zomrel známy americký bloger Gonzalo Lira. Na jeho príbeh upozorňovali Carlson aj Musk

Gonzalo-Lira Gonzalo Lira. Reprofoto: Twitter

Americký bloger a kritik ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Gonzalo Lira zomrel po mesiacoch strávených v ukrajinskom väzení. Úmrtie oznámil jeho otec, potvrdil ho aj americký rezort zahraničných vecí. Na jeho väznenie pred časom upozorňoval konzervatívny komentátor Tucker Carlson aj miliardár Elon Musk.

Kontroverzný americko-čilský komentátor a bloger Gonzalo Lira zomrel vo veku 55 rokov. Informáciu investigatívneho novinára Keitha Klarenberga potvrdila aj rodina, ktorá na sociálnych sieťach zverejnila list, ktorý im Lira zaslal 4. januára.

„Chystám sa na zákrok, ktorý má znížiť tlak opuchu v pľúcach, čo mi spôsobuje extrémnu dýchavičnosť, až omdlievam po minimálnej aktivite, alebo dokonca len po dvojminútovom rozprávaní,“ napísal v ňom Lira svojej rodine.

Sťažoval sa aj na dvojitý zápal pľúc a tvrdil, že jeho stav väznica až do 22. decembra ignorovala. „Bol mučený, vydieraný, 8 mesiacov a 11 dní v izolácii a americké veľvyslanectvo neurobilo nič, aby môjmu synovi pomohlo,“ reagoval na synovu smrť Gonzalo Lira starší.

Informácie o Lirovej smrti potvrdilo aj ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov amerických. Pozostalým vyjadrilo úprimnú sústrasť a deklarovalo pripravenosť poskytnúť konzulárnu pomoc.

Rozhovor s Carlsonom

„Gonzalo Lira bol americký občan, ale Bidenova administratíva jednoznačne podporovala jeho väznenie a mučenie,“ napísal Tucker Carlson, niekdajšia popredná tvár televízie Fox News. Informácie o údajnom mučení sa však nepodarilo nezávisle overiť.

Carlson pred niekoľkými týždňami robil rozhovor s Lirovým otcom, ktorý predpovedal smrť svojho syna. „predstavitelia Bidenovej administratívy to schvaľujú, pretože by tu chceli uplatniť rovnaký štandard. Médiá súhlasia,“ napísal vtedy Carlson.

„Americký občan je vo väzení na Ukrajine po tom, čo sme poslali viac ako 100 miliárd dolárov? Je v tomto príbehu viac ako len kritika Zelenského? Ak je to všetko, potom tu máme vážny problém,“ reagoval na väznenie Liru pod Carlsonovým rozhovorom miliardár Elon Musk.

Pod svojím príspevkom označil aj ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, od ktorého žiadal objasnenie situácie.

Zelenského kritik

Lira sa v rámci svojej činnosti venoval rusko-ukrajinskému konfliktu, patril k hlasným kritikom prezidenta Volodymyra Zelenského, ako aj celej ukrajinskej vlády. Nesúhlasne sa vyjadroval aj k politike amerického prezidenta Joea Bidena a NATO. Ukrajinská SBU ho v máji 2023 obvinila z ospravedlňovania ruskej agresie, následne skončil v domácom väzení v Charkove.

Podľa ukrajinských zdrojov schvaľoval ruský útok na Ukrajinu argumentmi, že v nej bol nastolený „neonacistický režim“.

V lete sa pokúsil na motorke dostať z Ukrajiny do Maďarska, na hraniciach ho však zadržali a pre porušenie podmienky skončil vo väzení. Jeho rodina tvrdí, že ukrajinské úrady tam zanedbali jeho zdravotnú starostlivosť.

Gonzalo Lira je kontroverzná postava. V minulosti sa na platforme YouTube profiloval pod prezývkou Coach Red Pill ako akýsi vzťahový poradca pre mužov. Zviditeľnil sa pritom mnohými urážlivými vyjadreniami o ženách. Vyhlásil napríklad, že svojej priateľke nikdy nedovolí chodiť do klubov a radil mužom, aby nikdy nerandili so ženami staršími viac ako 30 rokov. Údajne sa tiež chválil tým, že donútil svoju priateľku ísť na potrat.

V novembri 2021 Lira vymazal väčšinu tohto obsahu a začala používať svoje skutočné meno. Žil v Charkove a založil si rodinu s Ukrajinkou, s ktorou mal jednu dcéru.


Ďalšie články