Fico chce, aby vláda vymenovala osobitného splnomocnenca na prešetrenie pandemického manažmentu

"Musíme sa dôsledne pozrieť na covid, jeho nezvládnutie, 21-tisíc mŕtvych, na nezmyselné nákupy a očkovanie s tragickými vedľajšími dôsledkami," vyhlásil Robert Fico (Smer). Premiér chce, aby vláda vymenovala osobitného splnomocnenca na prešetrenie manažovania pandémie covidu.

11. rokovanie vlády SR v Bratislave Premiér Robert Fico (Smer) prichádza na 11. rokovanie vlády v Bratislave 10. januára 2024. Foto: Jaroslav Novák/TASR

„Navrhujem, aby vláda vo štvrtok vymenovala osobitného splnomocnenca, ktorý sa bude touto problematikou zaoberať a predkladať verejnosti relevantné dôkazy,“ povedal Fico vo videu. S myšlienkou na prešetrenie pandemického manažmentu však neprišiel prvý.

S nápadom na vznik špeciálnej komisie na prešetrenie pandemických opatrení prišiel poslanec za klub SNS Peter Kotlár. V rámci vládneho kabinetu odznela možnosť, že by manažment covidu prešetroval podpredseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ).

Neoficiálne sa hovorilo o tom, že podpredsedom kontrolórov by sa mohol stať práve Kotlár. Poslanec to však nepotvrdil.

Prezidentka Zuzana Čaputová v novembri 2023 v reakcii na úmysly vlády uviedla, že zámer koalície preveriť manažovanie pandemickej situácie „je legitímny“.

V januári 2023 začal generálny prokurátor Maroš Žilinka „trestné stíhanie vo veci trestných činov marenia úlohy verejným činiteľom a všeobecného ohrozenia“. Žilinka tak urobil „pre podozrenie, že pri manažmente pandémie COVID-19 v období rokov 2020 až 2022 došlo k nesprávnym postupom, rozhodnutiam a prijímaniu či opomenutiu prijatia opatrení zo strany verejných činiteľov v rámci výkonu ich právomocí, ktoré mali mať za následok neodôvodnene zvýšenú úmrtnosť“.

Generálny prokurátor na sociálnej sieti v tom čase uviedol, že „najmenej u 21-tisíc osôb“ sa dalo úmrtnosti zabrániť. Odvolával sa pritom na štúdiu, ktorá manažment pandémie označila za „nezvládnutý“.

(luc)