Europarlament bude rozhodovať o zbavení hlasovacích práv Maďarska v EÚ

280532316_547962596701343_7964672639492133357_n Viktor Orbán a Ursula von der Leyenová. Foto: FB Viktora Orbána

Väčšina frakcií v Európskom parlamente (EP) sa zhodla na návrhu rezolúcie, v ktorej sa požaduje pozastavenie hlasovacích práv Maďarska v Rade EÚ a vyšetrenie nedávneho uvoľnenia 10 miliárd eur zo strany Európskej komisie (EK) pre Budapešť. Informoval o tom v utorok bruselský portál Euractiv, ktorý znením rezolúcie disponuje.

S obsahom dokumentu súhlasila väčšina poslancov EP: kresťanskí demokrati z Európskej ľudovej strany (EPP), socialisti z Progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D), progresívci a liberáli z Obnovme Európu (RE), zelení z frakcie Zelení-Európska slobodná aliancia (Greens-EFA) a ľavičiari zo skupiny Európska zjednotená ľavica-Severská zelená ľavica (GUE/NGL)

O kontroverznej rezolúcii bude EP hlasovať už zajtra, teda 18. januára vo štvrtok.

Odobratie práva veta

Pokiaľ ide o prvý bod rezolúcie, Rada by podľa europoslancov mala začať proces odňatia hlasovacích práv Maďarsku s cieľom začať konanie pred Súdnym dvorom EÚ.

Europoslanci sa pritom opierajú o článok 7 Zmluvy o Európskej únii (ZEÚ), v zmysle ktorého môže europarlament so súhlasom dvojtretinovej väčšiny vyzvať Maďarsko, aby odpovedalo pred Európskou radou na svoje porušenia zásad právneho štátu, po čom by sa národní lídri EÚ mohli rozhodnúť odobrať krajine hlasovacie práva.

Vyšetrenie uvoľnenia prostriedkov

Pokiaľ ide o druhý bod, v rezolúcii sa uvádza, že europarlament „poveruje svoj Výbor pre právne veci, aby čo najskôr prijal potrebné kroky v súvislosti s rozhodnutím Komisie vedúcim k uvoľneniu 10,2 miliardy eur vrátane analýzy právnej služby v súlade s článkom 149 s cieľom preskúmať zákonnosť rozhodnutia… pred Súdnym dvorom“. 

„Tiež vysielame silný signál Komisii: Ak jednoducho rozdelia miliardy eur, aby sa vyhli maďarskému vetu, neprejde im to,“ povedal Euractivu jeden z hlavných vyjednávačov za Zelených Daniel Freund. 

Finálny návrh rezolúcie môže podľa Euractivu obsahovať aj ustanovenia o vyhlásení vyslovenia nedôvery predsedníčke EK Ursule von der Leyenovej v prípade, že tento výkonný orgán bloku uvoľní ďalšie prostriedky pre Maďarsko.

Poslanci uviedli, že rozhodnutie EK o pridelení prostriedkov nebolo založené na objektívnych zlepšeniach maďarského súdneho systému a právneho štátu, ako tvrdí exekutíva EÚ.

Pripomeňme, že EK v decembri oznámila, že uvoľnila zhruba desať miliárd eur z eurofondov určených pre Maďarsko. Komisia skonštatovala, že reformy, ktoré uskutočnila vláda premiéra Viktora Orbána na zlepšenie nezávislosti súdnictva, sú v súlade s požiadavkami, na ktorých sa obe strany dohodli. Urobila tak 13. decembra v predvečer samitu EÚ o podpore Ukrajiny v nádeji, že zmierni hrozbu Orbána, že sabotuje rokovania a zablokuje začiatok prístupových rokovaní s Kyjevom.

Kontext

Tento týždeň v pondelok bruselský portál Politico napísal, že europoslanci pripravujú frontálny útok proti Orbánovi pre blokovanie reformy rozpočtu EÚ vrátane pomoci vo výške 50 miliárd eur pre Ukrajinu. 

Pripomenul, že v stredu budú poslanci diskutovať s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a predsedom Európskej rady Charlesom Michelom o tom, prečo Komisia rozmrazila finančné prostriedky pre Maďarsko.

Fínsky kresťanskodemokratický poslanec Európskeho parlamentu Petri Sarvamaa nedávno spustil podpisovú akciu, ktorej cieľom je pozastavenie hlasovacieho práva Maďarska v Rade Európskej únie. Sarvamaa tento krok zdôvodnil nečinnosťou členských štátov.

Slovenský premiér Robert Fico prisľúbil, že bude vetovať akékoľvek rozhodnutia smerujúce k obmedzeniu práv Maďarska v EÚ, čím môže Budapešť podržať. V zmysle spomenutého článku 7 totiž musí byť rozhodnutie národných lídrov jednomyseľné.


Ďalšie články