Hviezdna obloha na dlani spoza hradieb Bratislavského hradu či netypická mulčovačka? Víkend môže byť pestrý

BRATISLAVA – Naše hlavné mesto a jeho okolie aj tento víkend ožijú rodinnými podujatiami, ktoré potešia zvedavé detské mysle aj hľadačov príbehov v každom veku. Od pútavého pohľadu na hviezdnu oblohu z Bratislavského hradu cez kúsok divadelnej kultúry či netradičnú skúsenosť s mulčovaním stromov, až po edukatívne dobrodružstvá v Ekocentre – všetky aktivity sú šité na mieru rodinám.

Pozorovanie oblohy na Bratislavskom hrade Ilustračná foto: Veda na dosah

Astronomické pozorovanie na Bratislavskom hrade

20. januára na bastióne nad čestným nádvorím Bratislavského hradu po zotmení

Pre všetkých objaviteľov vesmíru je pripravené na Bratislavskom hrade podujatie, ktoré im umožní „dotknúť“ sa nočnej oblohy citeľnejšie ako len prostredníctvom kníh či voľného pozorovania. Na pozorovanie nočnej oblohy budú na mieste pripravené teleskopy, ako aj výklad, ktorý deťom a rodičom priblíži krásu vesmíru aj okom odborníka.

Počas večera sa návštevníkom naskytne pohľad na Mesiac, planétu Jupiter so svojimi mesiacmi a aj na Saturn. Budú môcť obdivovať niektoré hviezdokopy, ako Kuriatka v súhvezdí Býka, alebo dokonca aj vzdialenú galaxiu Andromedu.

Pri pozorovaní hviezdnej oblohy sú vítané všetky vekové kategórie, či už je dieťa zapálený astronóm alebo ešte len začína objavovať krásy vesmíru, avšak netreba zabúdať, že na večer už teploty klesajú a je dobré sa teplejšie obliecť, prípadne sa vybaviť aj termoskou s teplým čajom. V prípade nepriaznivého počasia sa akcia preloží na iný termín.

Ako čítať príbehy kameňov?

20. januára v Ekocentre Stupava o 14:00

Aj „obyčajné“ kamene skrývajú v sebe pútavý príbeh a tajomstvá, ktoré v sobotu v Ekocentre Stupava môžu deti spoznať spolu s geológom z Geoparku Malé Karpaty. Takmer každé dieťa si prejde obdobím, kedy sa domov vracia s vreckami plnými kameňov, ťahajúcich drobného človiečika k zemi. Ako čítať príbehy kameňov nie je len otázka pre malých zberateľov pokladov, ale mnoho zaujímavých informácií sa môžu dozvedieť od svojich detí aj rodičia. Príbehy vpísané za dlhé tisícročia sa tak pred deťmi poodkryjú. Miesta na podujatie sú limitované, preto sa treba vopred prihlásiť mailom na [email protected].

Novoročná mulčovačka

20. januára v areáli ZŠ na Malokarpatskom námestí 1 v Lamači v čase od 10:00 do 14:00

V povianočnom čase majú ľudia možnosť na viacerých miestach v Bratislave odniesť svoje vianočné stromčeky do ohrádky a zabezpečiť tak ich ďalšie zhodnotenie. Väčšina týchto stromčekov má byť použitá na výrobu knižníc značky Billy, ktorú zabezpečí spoločnosť Ikea. Menšia časť stromčekov bude premenená na mulč. Ľudia sa teda môžu so svojím stromčekom rozlúčiť skutočne ekologicky a zároveň si užiť príjemnú rodinnú udalosť.

Na mulčovačke deti môžu na vlastné oči vidieť, ako sa vianočný stromček mení na mulč, ale tiež nasadnúť do skutočného smetiarskeho auta. Na zahriatie bude k dispozícii horúca čokoláda a káva.

Plánujú tu zmulčovať 300 bratislavských vianočných stromčekov a ak vám náhodou doma ešte nejaký zavadzia, môžete ho priniesť a na oplátku si zaň odniesť domov do záhrady mulč. Ten bude voľne dostupný pre všetkých, ktorí prídu. Mulč v záhonoch udržiava vlhkosť a bráni nadmernému rastu buriny a podporuje tvorbu humusu. Jeho optimálne využitie v záhradách je v záhonoch s ihličnanmi, okrasnými drevinami, trvalkami a celkovo rastlinami, ktorým vyhovuje kyslé prostredie.

Divadelné predstavenie TdPaslík (Trpaslík)

21. januára v DK Cultus Ružinov o 10:45

Divadlo Na hojdačke sa snaží svoju tvorbu zamerať na nové témy a upúšťa od klasických rozprávok v duchu toho, aby umenie reflektovalo čo najlepšie potreby doby. Hlavný hrdina sa vydá do sveta hľadať slnko. Chce totiž pomôcť svojej kamarátke slnečnici, aby neodkvitla. Počas svojej ročnej púte svetom toho veľa zažije a spozná mnoho nových priateľov, ktorí slnko taktiež k životu potrebujú.

V predstavení je okrem témy štyroch ročných období citlivo načrtnutá aj téma pominuteľnosti. Ako možno badať už z názvu, divadielko sa dotkne aj logopédie a bude zároveň povzbudením pre tých, ktorí majú svoju skúsenosť s rečovými problémami.