Košice majú architektonický skvost. Púta prepojením súčasnosti s históriou a vynikajúcim jedlom 

KOŠICE – Dlho očakávaný deň D pre mnohých Košičanov, a možno aj návštevníkov mesta, nastal vo štvrtok (18. 1.) predpoludním, keď po dvoch desiatkach rokov v košickom Mestskom parku otvorili pre verejnosť secesnú Národnú kultúrnu pamiatku, ktorú starí Košičania poznali pred rokmi ako Korčuliarsky pavilón. Zdevastovaná budova prešla pod dozorom pamiatkarov rozsiahlou obnovou, ktorá bola financovaná zo súkromných zdrojov a v súčasnosti je dominantou mestského rezortu VILLA SANDY.

Villa Sandy Ilustračná fotka. Foto Daniela Pirschelová

Lákadlom pre milovníkov kvalitných jedál a nápojov isto budú prémiová reštaurácia a tradičná kaviareň SEVEN, do ktorých sa návštevníci presunú z príjemného prostredia vstupného foyeru. „Kým naši hostia budú čakať na objednané jedlo, alebo pri jeho konzumácii, môžu nazerať na prácu kuchárov vďaka otvorenej kuchyni. Prevádzka je svojím zameraním orientovaná na zážitkovú gastronómiu,“ povedal generálny manažér rezortu VILLA SANDY Branislav Kováč.

Renomovaný šéfkuchár Jozef Hromják spresnil, že spolu so svojím tímom majú ambíciu priniesť do Košíc nové gastronomické štandardy. „Chceme uplatňovať myšlienky novej kuchyne Slovenska, ktorá má za cieľ posunúť ju na svetovú úroveň, a to tak, aby sa v nej našlo čo najširšie spektrum zákazníkov.“ Poznamenal, že momentálne budú ponúkať len obedy a večere, neskôr pribudnú aj raňajky. „Každý deň budeme pripravovať pre našich hostí čerstvé jedlo, na obed v krátkom á la carte. Večer ponúkneme degustačné 3-, 5- a 7-chodové menu. Boli by sme radi, keby práve tento servis bol realizovaný tak, že si ho naši hostia zahovoria formou objednávky,“ uviedol šéfkuchár.

Snahou šéfkuchára a jeho tímu je postupne zaradiť do ponuky novinky – špeciality, ktoré budú typické práve pre ich rezort, prípadne región Košice. Pri príležitosti otvorenia rezortu šéfkuchár Jozef Hromják a jeho tím predstavili hosťom autorský dezert, pod ktorý sa veľkou mierou podpísala cukrárka Carolina Garcia, pôvodom z Mexika, ktorej meno sa rokmi pôsobenia v metropole východu stalo v jej odbore pojmom.

„Pre zákusok Villa Sandy sú charakteristické čokoláda, maslo, veľa ovocia a lásky,“ povedal s úsmevom šikovný tandem. Novootvorený rezort však nie je „len“ o reštaurácii a kaviarni, priestor dopĺňajú salóniky, vinotéka a galérie pre tých, ktorí dávajú prednosť separé. V lete bude možnosť posedieť si vonku na dvoch menších terasách. Generálny manažér Branislav Kováč priznal, že pôvodným zámerom bolo otvoriť kompletný rezort, ale vzhľadom na covidové obdobie sa to nedalo. Marketingová manažérka Ivana Halászová pripomenula, že po prvej etape obnovy a budovania rezortu prídu ďalšie.  

V reštaurácii bude možné nahliadnuť do otvorenej kuchyne na prácu kuchárov. Foto: Daniela Pirschelová

„Už 12. februára sa v druhej vlne môžu Košičania tešiť na otvorenie celoročného exteriérového kiosku POINT, ktorý ponúkne širokej verejnosti „parkfoodový“ koncept autentických jedál pripravovaných na ohni. Cenovo budú prístupné pre každého. Ďalšie časti rezortu, vrátane prvého 5* hotela v regióne, wellness, dvoch nových reštauračno-kaviarenských prevádzok či profesionálneho športového zázemia pre tenis a korčuľovanie plánujeme otvoriť v priebehu roka 2024,“ znie príjemná informácia. 

Generálny manažér rezortu Branislav Kováč bol pripravený odpovedať na otázky novinárov. Foto: Daniela Pirschelová

Motorizovaní hostia sa nemusia obávať, kde zaparkujú svoje vozidlá, súčasťou slávnostného otvorenia rezortu bolo aj sprístupnenie podzemného parkoviska s kapacitou viac ako 90 miest. Bude dostupné nonstop nielen zákazníkom, ale aj pre verejnosť. Cena parkovania bude obdobná ako bežne v centre Košíc. „V súlade s naším ekologickým zameraním budú súčasťou parkovacích služieb aj nabíjacie stanice pre elektromobily,“ uzavrela Ivana Halászová.

Ikonickú budovu postavil v roku 1909 v danej dobe uznávaný architekt a staviteľ Július Sándy, a práve po ňom pomenovali nový rezort.   

Krájanie autorského rezu s názvom rezortu. Na zábere šéfkuchár Jozef Hromják a cukrárka Carolina Garcia, pôvodom z Mexika. Foto: Daniela Pirschelová

Nielen zvolenie predsedu parlamentu je poznačené sporom medzi koaličnými stranami Hlas a SNS. Ďalšou témou je spor o zloženie Rady STVR a osobu nového generálneho riaditeľa telerozhlasu.
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok