Andrej Danko bude kandidovať za prezidenta, povzbudil ho „mediálny lynč“

Šéf národniarov pre TA3 uviedol, že tým neohrozí kandidatúru Petra Pellegriniho, lebo „zastupuje úplne iný typ politiky a názorov“.

Vo¾by2022: O post predsedu BSK sa bude uchádza Ján Mažgút Andrej Danko. Foto: Jaroslav Novák/TASR.

Andrej Danko vo štvrtok nielenže unikol odvolávaniu v parlamente, kde sa nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu, ale dokonca prezradil nové politické plány.

Pre TA3 exkluzívne vyhlásil, že bude kandidovať za hlavu štátu. Povzbudil ho vraj „mediálny lynč“.

Rovnaké rozhodnutie ohlási v piatok 19. januára v Banskej Bystrici aj jeho koaličný partner Peter Pellegrini (Hlas). Danko však tvrdí, že Pellegrinimu neodplaší voličov, lebo „zastupuje úplne iný typ politiky a názorov.“ 

Podľa štvrtkových výsledkov prieskumu agentúry AKO pre reláciu TV Joj Na hrane by Danko v prvom kole prezidentských volieb oslovil 1,5 percenta respondentov.

Prezidentská kandidatúra bola jablkom sváru medzi koaličnými stranami Hlas a SNS. Danko tvrdil, že chcel dať spoločného koaličného kandidáta do programového vyhlásenia vlády, ale Peter Pellegrini to odmietal. Neskôr šéf národniarov tvrdil, že Pellegriniho víťazstvo na prezidenta ohrozí stálosť koalície, lebo strana Hlas sa po jeho odchode do Prezidentského paláca môže rozpadnúť. Požadoval tiež, aby SNS výmenou za podporu Pellegriniho získala pod svoju gesciu viac ministerstiev, čo predseda Hlasu odmietal.

Začiatkom januára Danko ohlásil, že začal zbierať podpisy na prezidentskú kandidatúru. Dňa 11. januára však v Dúbravke nabúral do semaforu a z miesta nehody ušiel. Okolnosti nehody vysvetľoval zakaždým odlišne, navyše mu polícia dala fúkať až 15 hodín po nehode. Opozícia preto iniciovala mimoriadnu schôdzu, na ktorej chcela diskutovať o jeho odvolaní, ale tú sa nepodarilo vo štvrtok otvoriť.

Voličským prieskumom zatiaľ dominuje Pellegrini, hneď po ňom nasleduje Ivan Korčok, ktorý má ambíciu stať sa opozičným kandidátom.

Prezidentské voľby sa u nás uskutočnia 23. marca 2024. Prípadné druhé kolo volieb sa bude konať 6. apríla. Funkčné obdobie prezidentky Zuzany Čaputovej sa končí 15. júna.

Prezidenta volia občania Slovenskej republiky v priamych voľbách tajným hlasovaním na päť rokov. Podľa Ústavy SR musí kandidáta na prezidenta navrhúť najmenej 15 poslancov Národnej rady alebo mu kandidatúru umožnia občania na základe petície s 15-tisíc podpismi.

(tasr, est)


Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok