KDH: Ak sa ďalej budú na protivládnych protestoch otvárať dúhové témy, vycúvame

Zastavme ich - spoloèný opozièný protest PS, SaS a KDH Milan Majerský. Foto: Jakub Kotian/TASR

Progresívne Slovensko otvára na súčasných protestoch proti koaličným úpravám trestnej politiky aj dúhové témy a porušuje tým dohodu s KDH. Strana sa chce radiť o tom, ako ďalej pokračovať. Jej predstavitelia zvažujú aj ukončenie účasti na týchto demonštráciách.

Ako už Štandard vo štvrtok upozornil, témy protestov proti reformám trestnej politiky sa ďalej rozrastajú. Okrem priamej podpory prezidentského kandidáta Ivana Korčoka vo štvrtok prišla reč aj na dopravnú nehodu podpredsedu NR SR Andreja Danka, postoj ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej k LGBT organizáciám či kritiku zahraničnej politiky kabinetu Roberta Fica.

Predstavitelia Kresťanskodemokratického hnutia (KDH), ktoré protesty spoluorganizuje, sa netaja tým, že s touto zmenou charakteru zhromaždení majú problém. Z výpočtu tém im v minulosti prekážala najmä podpora Korčoka a najnovšie aj zahrnutie stopky pre LGBT mimovládne organizácie zo strany šéfky rezortu kultúry.

Na podobe protestov sa dohodli

„Pokiaľ by PS rozširovalo tému protestov bez dohody s nami, tak z toho vyvodíme dôsledky,“ vyjadril sa vo štvrtok pre Štandard Branislav Škripek.

V rovnaký deň neskôr poslanec KDH Jozef Hajko pre Štandard skonštatoval, že KDH, PS a SaS sa dohodli na nerozširovaní témy protestov o Šimkovičovej stopku pre LGBT mimovládky.

KDH v piatok usporiadalo tlačovú konferenciu, ktorá sa týkala predovšetkým predstavovania ich pozmeňujúcich návrhov k už spomenutej úprave trestnej politiky.

Štandard sa poslancov KDH spýtal, či budú z porušovania dohody o nerozširovaní tém protestov o dúhovú problematiku – o ktorej deň predtým hovoril Hajko – vyvodzovať zodpovednosť.

Hajko uviedol, že včerajšok je pre kresťanských demokratov upozornením. „Na týchto protestoch vystupujeme proti spôsobu, akým sa majú zmeniť trestné kódexy,“ odpovedal s tým, že ide o jedinú tému, ktorej sa chce KDH na podujatiach venovať.

Poslanec dodal, že dohody platia a ak organizačne vznikol nejaký prešľap, tak to bude určite témou najbližších rokovaní s ďalšími opozičnými stranami. „Ak by sa mali ozaj otvárať nové témy, tak z týchto protestov odstúpime,“ uzavrel.

Od predstaviteľov PS táto téma zaznela

LGBT problematiku vo svetle verdiktu Šimkovičovej tlmočili predstavitelia Progresívneho Slovenska. „A tu v budove vedľa nás odovzdali kultúru ministerke, ktorá šíri len konšpirácie, nenávisť a homofóbiu, je to hanba,“ povedal vo štvrtok na pódiu v Bratislave priamo líder strany Michal Šimečka.

Rozhorčenie nad krokmi Šimkovičovej ešte v stredu vyjadrila aj podpredsedníčka PS a pomocou tejto témy protestujúcich mobilizovala. „Iba deň po tom, čo špeciálna prokuratúra uzavrela teroristický útok na Zámockej, sa ministerka kultúry Martina Šimkovičová pustila do ďalšieho nenávistného boja,“ napísala na Facebooku Lucia Plaváková. Vyzvala demonštrujúcich, aby vo štvrtok prišli prejaviť svoj nesúhlas s „nenávistným bojom“ ministerky proti LGBT „priamo pod jej okná“.

Za zmienku tiež stoja slová moderátorky akcie Kristíny Tormovej, ktorá sa z pódia poďakovala organizátorom za to, že tému kultúry mohla na demonštrácii otvoriť. „Tieto protesty sú vlastne vždy pred ministerstvom kultúry,“ povedala.

Majerský: Ak sa to zvrtne, jednoznačne vycúvame

Predseda KDH Milan Majerský na tlačovom brífingu uviedol, že Šimkovičová je zatiaľ neskúsená ministerka a na jej mieste by volil inú rétoriku.

Zopakoval, že kresťanskí demokrati budú na protestoch účastní dovtedy, kým sa budú venovať téme spravodlivosti. „Akonáhle by sa táto aktivita protestov mala zvrtnúť na podporu kandidáta alebo by mala riešiť iné zástupné témy, my z týchto protestov slušne, ale jednoznačne vycúvame,“ prisľúbil Majerský.


Ďalšie články