Robert Fico je proti členstvu Ukrajiny v NATO, povie to aj ukrajinskému premiérovi

Fico v Maďarsku Robert Fico v Maďarsku. Foto: TASR.

„Som proti členstvu Ukrajiny v NATO. Budem ho vetovať, lebo je to cesta do 3. svetovej vojny,“ povedal v relácii Sobotné dialógy premiér Robert Fico. Uviedol tiež, že EÚ posiela Ukrajine každý mesiac 1,5 miliardy eur. „Ako dlho je to udržateľné?“ spýtal sa.

Na stole je podľa slov predsedu vlády aj obranná dohoda s USA. „My sme porovnali zmluvu napríklad s tou, ktorú uzavrela Česká republika. Tá naša je bez absolútnej štipky suverenity,“ uviedol Fico. Podľa jeho slov zmluva napríklad udeľuje lietadlám spojencov právomoc pristávať a odlietať iba s najnevyhnutnejšími technickými povoleniami.

V relácii Rádia Slovensko tiež upozornil, že naše elektrárne nie sú chránené protivzdušnou obranou. „To, čo sme mali, sme poslali na Ukrajinu,“ uviedol premiér a dodal, že o slovenskom systéme S-300, ktorý politici bývalej vlády označovali za šrot, ukrajinské médiá píšu ako o efektívnej obrane vzdušného priestoru.

O stopke pre zbrane povie aj ukrajinskému premiérovi

Predseda vlády sa v stredu v Užhorode stretne s premiérom Ukrajiny Denysom Šmyhalom. Fico avizoval, že mu nesie zoznam humanitárnej pomoci.

Ukrajinskému premiérovi chce súčasne potvrdiť, že Ukrajina nebude dostávať od Slovenska žiadne zbrane. „Poviem mu, že sú veci, na ktoré máme úplne iný názor, poviem mu, že pokiaľ ide o vstup do EÚ ich rešpektujeme, ale musia plniť podmienky a nie, že vstúpi do EÚ krajina, ktorá absolútne nespĺňa žiadne požiadavky,“ vyhlásil v Sobotných dialógoch Fico.

Dodal, že ukrajinskému premiérovi povie aj to, že je proti tomu, aby Ukrajina vstúpila do NATO.

Ukrajinská strana nechce po stretnutí tlačovú konferenciu, ozrejmil Robert Fico. No slovenský premiér avizoval, že vyhlásenie poskytne. „Ja si dokonca myslím, že by bolo správne, že sa dohodneme, že každá strana dá nejaké vyhlásenie. Mali by sme si tie vyhlásenia vymeniť predtým, ako ich zverejníme. Ja viem, s čím idem. Ja idem s humanitárnou pomocou,“ dodal Fico.

Ako ďalej v relácii RTVS uviedol, v prípade komerčných dodávok zbraní nevidí prekážku. „Nech si zarobí na zbraniach, kto chce, čo chce. Keď nezarobia slovenské firmy, zarobia americké,“ uzavrel Fico.

Kritika od Šimečku aj Ukrajincov

Predseda Progresívneho Slovenska označil dnešné vyjadrenia Roberta Fica na adresu Ukrajiny v reláci RTVS za bezcitné a vulgárne. Dodal, že sa za premiéra hanbí.

„Ľudia presne ako my, hneď za našimi hranicami, už dva roky čelia neskutočnému utrpeniu. Vraždeniu, znásilňovaniu, vypaľovaniu celých miest“, napísal Michal Šimečka na Facebooku.

Predseda vlády sa podľa neho v reakcii na „toto utrpenie“ zmohol jedine na „cynické reči“. Tými majú byť výroky Roberta Fica, že „neverí vojenskému riešeniu konfliktu“ a „vylučuje dodávky slovenských zbraní“. Premiér podľa Šimečku tiež označil Ukrajinu za skorumpovanú krajinu, ktorá je v područí cudzích mocností.

Ficove vyjadrenia si všimli aj na Ukrajine, kde ich tamojšie médiá označili za škandalózne. Portál Ukrajinská pravda zvýraznil premiérove náznaky, že by krajina časť svojho územia mala odovzdať Rusku

(tasr, sita, dv)


Ďalšie články