Prídete sa zoznámiť s vlkmi? Do života svorky môžete nahliadnuť očami odborníka. Čo všetko ponúka víkend?

BRATISLAVA – Víkend klope na dvere a či už bude slnečný, alebo sa na ňom podpíšu vrtochy počasia, dá sa v našom hlavnom meste a jeho okolí stráviť plnohodnotne a v kruhu rodiny. Bratislavská zoo ponúka pohľad do sveta vlčej svorky, Hromnice či sezóna karnevalov tiež neostanú opomenuté a kúsok kultúry s ekologickým nádychom doslova uštrikuje rozprávka z dielne Teátro Neline. Inšpirujete sa našimi víkendovými tipmi?

Vlci v bratislavskej zoo V sobotu bude podujatie venované vlkom. Foto: ZOO Bratislava

Vlčia sobota v bratislavskej zoo

27. januára v ZOO Bratislava o 11:00

V októbri minulého roka v bratislavskej zoo uhynul vo vysokom veku posledný zo šestice vlkov, ktorí obývali výbeh v lesnej časti. Na jeseň preto dobrovoľníci urobili veľké upratovanie výbehu, vyčistili ho od kríkov a náletových drevín a skontrolovali aj technický stav. Na novú svorku, ktorá tu pribudla len nedávno, tak čakal nový domov vo výbornom stave.

Svorka piatich jedincov vlka eurázijského sa už plne aklimatizovala, a preto na túto sobotu pripravili pracovníci bratislavskej zoo akýsi uvítací event, na ktorom sa môžete s vlčou rodinkou zoznámiť. Podujatie začne komentovaným kŕmením svorky o 11. hodine.

Na zahriatie bude k dispozícii teplý čaj aj káva od Pána Králička. V rámci sprievodného programu je pripravená areálová vlčia hra aj vysunutý stánok Zooshopu. Na stretnutí so zoológom, ktorý má svorku na starosti, sa návštevníci môžu dozvedieť veľa pútavých informácií o týchto jedinečných zvieratách.

Na hromnice o hodinu více a výroba karnevalových masiek na Kamzíku

27. januára v Centre ekovýchovy na Kamzíku v čase od 10:00 do 12:30

Podľa ľudových tradícií Hromnice predstavovali hranicu medzi starým a novým, medzi zimou a blížiacou sa jarou. V minulosti boli Hromnice dňom, keď sa vykonávali rôzne rituály s cieľom zabezpečiť úrodu a ochranu pred búrkami a bleskami. Jednou z takýchto tradícií bolo požehnanie sviec, ktoré neskôr chránili domácnosti a ich obyvateľov. Tieto sviečky, známe ako Hromničky, boli zapálené počas búrok alebo v iných dôležitých momentoch ako symbol ochrany a svetla.

S Hromnicami sa spájalo aj veľa ľudových pranostík a povier. Naši predkovia čítali svojsky rôzne prejavy prírody a podľa nich predpovedali počasie. Viete, čo sa stalo, keď sa medveď obrátil na druhý bok alebo svišť uvidel svoj tieň? Alebo akú čarovnú moc mala sviečka Hromnička a na čo všetko ľuďom slúžila? Jednu takú sviečku z včelieho vosku si dokonca na podujatí vyrobíte a dozviete sa, ako sa z nej stane Hromnička. Viac o tom, ako tento sviatok vznikol a aké tradície sú s ním spájané sa deti môžu dozvedieť v Centre ekovýchovy na Kamzíku túto sobotu.

A keďže sa blíži obdobie fašiangov plné karnevalov a veselosti, nebude chýbať ani tvorba masiek. Pod detskými rukami ožijú fantastické bytosti, rozprávkové postavy alebo výtvory nekonečnej fantázie pripravené na najbližší karneval. Podujatie je vhodné pre rodiny s deťmi od 8 rokov a je potrebné prihlásiť sa naň vopred formou e-mailu na [email protected].

Uštrikovaná rozprávka + Karloveský kolobeh 08

28. januára v Karloveskom centre kultúry (Malá sála) o 14:00

Divadelné predstavenie z dielne súboru Teátro Neline bude o Štrikuľke – šikuľke, ktorá rada štrikuje, háčkuje, prepletá, zapletá a rada sa hrá s bavlnkami. Ide jej to tak dobre, že deťom dokonca uštrikuje známu rozprávku o psíkovi a mačičke. Prevedenie má aj svoj ekologický rozmer, avšak neostane iba pri ňom.

Myšlienku ďalej rozvinú na príjemnom komunitnom podujatí s názvom Karloveský kolobeh 08. Pôjde v podstate o swap, na ktorý môžu obyvatelia doniesť veci, ktoré už nepotrebujú a naopak vybrať si tu niečo užitočné pre seba a svoju rodinu.

Deti sa aj takýmto spôsobom môžu učiť dávať veciam druhú šancu predtým, než ich vyhodia do koša a rovnako aj filozofii cyklickej ekonomiky už od útleho detstva. Veci nemusia byť nevyhnutne nové, aby potešili alebo dobre poslúžili. Vstupné na podujatie je 3 eurá a dá sa zakúpiť polhodinu pred predstavením.

Svätojurský karneval

27. januára v Centre voľného Času Svätý Jur na Hornom predmestí 1 (požiarna zbrojnica) o 15:00

Sezóna karnevalov sa už rozbehla a v Svätom Jure si pri tejto príležitosti pripravili pre deti bohatý program. Okrem prehliadky masiek sa bude aj súťažiť o najkrajšiu masku a súčasťou budú aj rôzne sprievodné akcie ako súťaže či tombola. Deti sa dosýta vyskáču a vytancujú na minidisko a karnevalovú atmosféru budú dotvárať aj maskoti Mickey a Minnie.