Psychiatrička o tragédii v Borskom Mikuláši: Spôsob odchodu je veľmi neobvyklý

BORSKÝ MIKULÁŠ – Dramatický odchod manželského páru Anny (†71) a Jána (†73) z obce v okrese Senica v Trnavskom kraji zamestnáva verejnosť aj s odstupom niekoľkých dní. Dvojicu našli v ich rodinnom dome bez známok života, so strelnými zraneniami, ktoré boli spôsobené jatočnou pištoľou.

Caisová o tragédii v Borskom Mikuláši Renomovaná lekárka o tragédii manželského páru hovorí ako o ojedinelom prípade. Foto: tip čitateľa/archív autorka

Zúfalý čin páru veľmi citlivo vníma aj renomovaná psychiatrička Danica Caisová, ktorú sme oslovili v danej súvislosti. „Takému spôsobu smrti hovoríme bilančná rozšírená samovražda. Ľudia sa dohodnú, že takto žiť už nechcú, keďže život im neprináša žiadne radosti, len starosti a trápenie. Tiež pre obavy z utrpenia si zvolia spoločný odchod zo sveta. Okrem toho najmä u starších osôb sa pridá aj to, že si nedokážu predstaviť život jeden bez druhého,“ vysvetlila uznávaná lekárka s dôvetkom, že odchod manželov v Borskom Mikuláši je v súčasnosti veľmi ojedinelý.

„To, že ich našli tak, že pani ležala na posteli a manžel sedel vedľa nej na stoličke nenapovedá, že by išlo o skrat, ale o premyslené a plánované konanie. Hoci syn sa u nich doma zastavil pár hodín pred smrťou, nič mu nepovedali. Nechceli, aby ich prehováral, robil im výčitky, či dokonca nejakým spôsobom zamedzil, aby mohli dokonať svoj plán. A ak si niekto myslí, že vykonávateľ skutku premýšľal o tom, čo na to povedia ich najbližší či okolie, mýli sa. Vtedy akékoľvek logické úvahy a ľútosť idú stranou,“ poznamenala psychiatrička, ktorá sa stále vracala k neobyčajnému spôsobu smrti – zastreleniu jatočnou pištoľou.

„Väčšinou to ľudia robia ‚elegantnejšie‘. Užijú lieky, jed alebo iné látky a vyzerá to, že zomreli prirodzene v spánku. Až súdna pitva preukáže pravú príčinu. Ján a Anna išli na istotu. Myslím si, že keby u nás bola povolená legálna eutanázia, tak by sa možno toto nemuselo stať…,“ uzavrela svoje vyjadrenie doktorka Caisová.

Dohady o tom, že dvojica si spoločnú smrť naplánovala, sa objavili krátko po objavení nehybných tiel. Názor psychiatričky to nepriamo potvrdil.

O tom, čo mohlo byť dôvodom zúfalého kroku páru, prehovoril pre Bratislavský Štandard náš zdroj hneď po prevalení tragédie, v piatok 26. januára. „Jána trápilo srdce, fungovalo mu len na niekoľko percent. Zadýchaval sa a nemohol už pracovať tak, ako bol zvyknutý, čo ho veľmi ubíjalo. A, ako keby to nestačilo, Annu postihlo onkologické ochorenie. Trpela ukrutnými bolesťami. Zrejme pod vplyvom toho rezignovala.“

Prípad má v rukách trnavský policajný vyšetrovateľ. „Ten už začal vo veci trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin vraždy na chránenej osobe a prečin usmrtenia, v súvislosti s úmrtím muža. Polícia v súčasnosti vykonáva vo veci procesné úkony potrebné na riadne objasnenie skutku,“ informovala trnavská krajská policajná hovorkyňa Zlatica Antalová.


Nielen zvolenie predsedu parlamentu je poznačené sporom medzi koaličnými stranami Hlas a SNS. Ďalšou témou je spor o zloženie Rady STVR a osobu nového generálneho riaditeľa telerozhlasu.
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok