Ako sa Čína snaží prepichnúť realitnú bublinu

Obria čínska developerská firma Evergrande, ktorá sa dostala do neriešiteľných dlhov s výškou okolo 300 miliárd eur, bude zlikvidovaná. Rozhodol o tom súd v Hongkongu, kde je spoločnosť oficiálne registrovaná. Po Evergrande zostáva značné množstvo už rozpredaných, ale pritom doteraz nedostavaných domov, pri niektorých projektoch sa ani nezakoplo do zeme. 

Opustené obchodné centrum Evergrande Hangzhou v Hangzhou Čína. Zdroj: Profimedia Opustené obchodné centrum Evergrande Hangzhou v Hangzhou Čína. Foto: Profimedia.sk

Pritom pri zvláštnej povahe čínskeho realitného trhu už aj tie neexistujúce byty majú majiteľov, ktorí sa zaviazali za ne zaplatiť a teraz ten dlh musia splácať. Nesplácanie hypoték sa v Číne berie veľmi vážne a neplatičom hrozí zásadné zhoršenie sociálneho kreditu, na čo sa viažu rôzne ďalšie životné reštrikcie, napríklad nemožnosť cestovať vysokorýchlostnými vlakmi.

Firma Evergrande nie je v problémoch sama, aj keď má najväčšie dlhy; v podobnej situácii uviazli aj ďalší developeri a následne aj ich zákazníci. Čínska realitná bublina nie je ojedinelá, v skutočnosti sa na svete opakuje už niekoľkýkrát; je to pomerne klasický druh zlej alokácie peňazí, daný tým, že tehly a betón vyzerajú ako istá a bezriziková investícia.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.