Do hlavného mesta zavítajú šmolkovia. Verejnosť bude môcť navštíviť ich magický park v bratislavskom Lamači

BRATISLAVA – Dobrodružný zábavno-vzdelávací park Šmolkovia – Magický svet privíta návštevníkov na novom výstavnom mieste Sport Mall v bratislavskom Lamači, a to rovno na dvoch poschodiach. Brány do šmolkovskej dedinky budú otvorené počas tohto roka od 14. februára do 31. augusta.

smolkovia 26 V šmolkovskej dedinke zažijú deti nevídanú zábavu. Foto: JVS Group

Na výstavnej ploche 4 000 m2 určite všetkých osloví šmolkovská dedinka. Zábavno-vzdelávací park Šmolkovia – Magický svet prvýkrát prináša svet rozprávkových postavičiek doslova v nadživotnej veľkosti. Šmolkovia pozývajú deti a dospelých priamo do svojich hubových domčekov, kam sa zmestí celá rodina.

Šmolkovský čarovný les zároveň ponúka množstvo objavov a interaktívnych dobrodružstiev. Deti zábavnou formou zistia, ktorému zo šmolkov sa najviac podobajú a naučia sa hovoriť šmolkovskou rečou.

„Šmolkovia sú putovná výstava, ktorá pochádza z Belgicka. Do Bratislavy putuje z Brna. Ide o edukatívnu výstavu, ktorá je navyše prepojená so zábavným parkom, ktorý obsahuje atrakcie pre deti. Plánujeme sprievodné podujatia, koncerty však momentálne v pláne nemáme,“ priblížila Bratislavskému Štandardu marketingová a PR manažérka JVS Group Zuzana Benediktová.

Návštevníkov čaká šmolkovský les plný interaktívnych zážitkov. Foto: JVS Group

Poslaním celého parku je nielen zabávať, ale aj inšpirovať najmä deti k ochrane životného prostredia. Všetci sa spoločne hravou formou dozvedia, ako chrániť nielen šmolkov, ale aj skutočný les pomocou náučného chodníka.

Spolu s malými šmolkami tak všetci prežijú napínavé dobrodružstvo a pokúsia sa zachrániť prírodu, kde spoločne uniknú nahnevanému kocúrovi Azraelovi a zvíťazia nad zákerným čarodejníkom Gargamelom. O poschodie nižšie na všetkých čaká veľká zábavná zóna s rôznymi atrakciami a interaktívnymi hrami, ako je obrovská herňa so stavebnicami, skákacie hrady, preliezky, šmykľavky alebo závodenie na plyšových poníkoch.

Roztomilé modré postavičky fascinujú detských aj dospelých fanúšikov už 65 rokov. Autor komiksov Pierre Culliford, známy pod pseudonymom Peyo, nakreslil prvé modré postavičky už v roku 1958, keď sa objavovali po zahraní na kúzelnú flautu.

Pôvodne vedľajšie postavy jeho komiksu si rýchlo získali fanúšikov už v roku 1959, keď mali svoj vlastný komiks. Prvý, ešte čiernobiely film, vznikol v roku 1965, čo bol sľubný začiatok úspešného komiksového príbehu aj na televíznej obrazovke.

Masívne šmolkovské šialenstvo následne odštartoval americko-belgický seriál, ktorý na začiatku 80. rokov vysielali takmer všetky televízne stanice sveta. Popularita dobrosrdečných modrých trpaslíkov, ktorí bojujú so zlým čarodejníkom Gargamelom a jeho kocúrom Azraelom, sa preniesla až do 21. storočia. Naďalej sa vyrábajú úspešné celovečerné filmy a nové seriály, ktoré využívajú najmodernejšie technológie 3D animácie.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac