Biden spravil z Macrona Nemca a splietol si ho s jeho predchodcom Mitterrandom, ktorý zomrel v roku 1996

Americký prezident Joe Biden si očividne splietol francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona s jeho dávnejším predchodcom Françoisom Mitterrandom. Ďalšie z dlhého výpočtu jeho faux pas sa mu stalo počas víkendového mítingu v Las Vegas.

Joe Biden Americký prezident Joe Biden hovorí počas zastávky v prevádzke No. 1 Boba Tea v Las Vegas v pondelok 5. februára 2024. Foto: TASR/AP

Joe Biden rozprával o stretnutí lídrov štátov skupiny G7 v britskom grófstve Cornwall, na ktorom sa zúčastnil v júni 2021 po tom, ako bol zvolený za šéfa Bieleho domu.

„Bolo to na juhu Anglicka. Posadil som sa a povedal: ‚Amerika je späť.‘ A Mitterrand z Nemecka – myslím z Francúzska – sa na mňa pozrel a povedal: ‚Vieš, čo… prečo… na ako dlho ste späť?“ rozprával trochu zmätene Biden.

V oficiálnom prepise Bidenovho prejavu zverejnenom Bielym domom je už Mitterrandovo meno správne nahradené Macronovým, ktorý je francúzskym prezidentom od roku 2017, upozornil denník New York Post.

Mitterrand bol vo funkcii prezidenta dve funkčné obdobia v rokoch 1981 až 1995. Zomrel 8. januára 1996 vo veku 79 rokov.

Hromadí sa to

Nie je to prvýkrát, keď sa Bidenovi prihodil na verejnosti výraznejší trapas. Vlani na jar si napríklad pomýlil novozélandský futbalový tím s britskou vojenskou skupinou, ktorá tento ostrovný štát zhruba pred sto rokmi terorizovala.

V septembri roku 2022 zasa na tlačovej konferencii hľadal kongresmanku Jackie Walorskú, ktorá bola v tom čase mŕtva. V auguste rovnakého roka zomrela pri autonehode. Biden na to zrejme pozabudol a pred novinármi sa spýtal: „Jackie, si tu? Kde je Jackie?“

Len zopár týždňov predtým ukázal novinárom omylom svoj ťahák so základnými pokynmi, ako sa správať. „Sadni si na svoje miesto“, „stručne komentuj“ alebo „odchádzaš“. Aj tak zneli body, ktorými sa mal politik riadiť počas svojho stretnutia s manažérmi z oblasti veternej energie priamo v Bielom dome.

Výpočet je však v podstate širší. V pomerne nedávnej minulosti si pomýlil Volodymyra Zelenského s Vladimirom Putinom, v NATO vítal neutrálne Švajčiarsko namiesto Švédska a „oživil“ Alžbetu II., ako na to Štandard upozornil v samostatnom texte.

Súboj s Trumpom má istý

Podobné situácie pravidelne otvárajú otázky o dostatočnej mentálnej kondícii formálne najmocnejšieho muža sveta, ktorý sa opätovne uchádza o znovuzvolenie. Ak by sa mu to podarilo, k záveru ďalšieho funkčného obdobia by mal 86 rokov.

Biden vnútri Demokratickej strany v podstate nemá konkurenciu. Svedčí o tom aj skutočnosť, že ziskom viac než 96 percent hlasov zvíťazil v sobotňajších demokratických primárkach v štáte Južná Karolína. Išlo o prvé oficiálne primárky demokratov pred novembrovými prezidentskými voľbami.

V pár dní starom prieskume zverejnenom televíziou CNN Biden tesne zaostával za Donaldom Trumpom. Podľa prieskumu by exprezident Trump získal podporu 49 percent voličov, zatiaľ čo súčasný prezident by si odniesol 45 percent hlasov.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac