Zamestnanci magistrátu dostali minulý rok letné odmeny. Mesto tvrdí, že to bolo podľa pravidiel

KOŠICE – Starosta mestskej časti KVP Ladislav Lörinc upozornil na to, že pracovníci magistrátu si minulý rok prilepšili. Malo ísť o letné odmeny. Podľa mesta vyznieva situácia inak, ako sa na prvý pohľad zdá.

Magistrát Košice Zamestnanci magistrátu dostali letné odmeny. Zimné mesto kvôli finančnej situácii nevyplatilo. Ilustračné foto: Boris Macko

Lörinc tvrdí, že či a v akej výške boli v minulom roku odmeny vyplatené, si overoval priamo na magistráte. „Odpoveď mesta Košice na infožiadosť v zmysle zákona 211/2000 bola, že odmeny pre zamestnancov vyplatené v roku 2023 činia 936-tisíc eur,“ uviedol Lörinc. Dodal, že podľa kolektívnej zmluvy môže byť odmena vyplatená v rozsahu od 0 do 100 percent funkčného platu podľa finančných možností zamestnávateľa. O výške odmeny má zamestnávateľ vopred informovať odborovú organizáciu.

„Mrzí ma, že na vyplatenie podielových daní pre mestské časti magistrát nemal peniaze, ale na odmeny áno. Netvrdím, že si ich zamestnanci magistrátu vôbec nezaslúžia, no v prípade zlej finančnej situácie by sa malo šetriť aj tu. Nehovoriac o tom, že je aj tak rozdiel vo výške odmeny pre radového zamestnanca magistrátu a vedenia,“ dodal Lörinc. Takzvaný trinásty plat, čiže letné odmeny, bol vyplatený v júni minulého roka.

Mesto na zistenia starostu mestskej časti KVP zareagovalo tvrdením, že dlhodobo vykonáva úsporné opatrenia a znižuje mzdové náklady. Podľa tvrdenia magistrátu o tom svedčí aj fakt, že vyjednávania s odborármi o novej kolektívnej zmluve sa začali ešte v decembri 2022 a boli ukončené v máji 2023. 

„V uplynulom roku tak už v zmysle novej kolektívnej zmluvy neboli zamestnancom vyplatené zimné odmeny s výnimkou odmien pre jubilantov a mimoriadnych výkonnostných odmien. Celková úspora mesta na mzdových nákladoch v roku 2023 predstavuje aj s odvodmi 1,1 milióna eur,“ argumentuje magistrát v stanovisku pre Košický Štandard.

„Odmietame tvrdenie niektorých starostov a poslancov MZ, že mesto v decembri 2023 vyplatilo zamestnancom odmeny v státisícoch eur, čo preukázateľne zverejnili na sociálnych sieťach. Považujeme to za zavádzanie verejnosti a politikárčenie v čase, keď by mali aktívne reagovať na dôraznú výzvu mesta a preukázateľne dokladovať, kde a ako chcú ušetriť vo svojich mestských častiach. Takýmito vyjadreniami znižujú nielen vlastnú dôveryhodnosť, klamú verejnosť, ale zároveň poškodzujú mesto Košice a jeho zamestnancov,“ píše sa ďalej v stanovisku magistrátu s dodatkom, že stará kolektívna zmluva, ktorá garantovala zamestnancom letné a zimné odmeny, bola podpísaná ešte bývalým vedením mesta Košice.

Ibaže to tak celkom nie je. Zmluvy s odborármi sú zverejnené na portáli elektronických služieb mesta Košice. Z neho je jasné, že prvú zmluvu s Odborovou organizáciou zamestnancov mesta Košice podpísal Jaroslav Polaček ako „novopečený“ primátor už 23. apríla 2019, pričom platila aj pre rok 2020.

Následne boli uzatvárané kolektívne zmluvy na každý rok. A aj v zmluve na rok 2022 sa v odseku 7 článku 11 o odmenách uvádza, že odmeny môžu byť v príslušnom kalendárnom roku v prípade nepriaznivého rozpočtového hospodárenia krátené len po dohode so zástupcami zamestnancov. V tom prípade mohlo vedenie mesta krátiť odmeny aj podľa tohto článku „starej“ zmluvy, keďže platila v čase, keď sa rozhodovalo o letných odmenách na rok 2023.

V kolektívnej zmluve platnej od júna 2023 sa v príslušnom článku píše, že odmena bude vyplatená v rozsahu od 0 do 100 percent funkčného platu podľa finančných možností zamestnávateľa. O výške odmeny bude zamestnávateľ vopred informovať odborovú organizáciu. To sa aj stalo a v decembri minulého roka zamestnanci magistrátu plošné odmeny nedostali.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok