Netradičný jav: Primátor mesta si znížil plat

RUŽOMBEROK - Pomerne netradičný prípad dobrovoľného znižovania mzdy sa odohral na rokovaní mestského zastupiteľstva v Ružomberku. Primátor mesta Ľubomír Kubáň totiž do programu pridal zaujímavý bod - zníženie vlastného platu.

Rokovanie MsZ Ružomberok Primátor s aodhodlal k netradičnému kroku. Foto: Facebook

„V rámci mestskej rady bol tento návrh jednomyseľný, preto by som vás chcel poprosiť o jeho podporu,“ oslovil Ľubomír Kubáň poslancov na stredajšom rokovaní, ktoré sa odohralo 7. februára.

Jeho nástupný plat v roku 2022 bol 4665 eur. Túto číslicu dosiahol primátor v roku 2022 po 20-percentnom navýšení základného platu, ktoré schválili mestskí poslanci na prvom rokovaní mestského zastupiteľstva. Po zvyšovaní miezd v marci 2023 sa plat primátora Kubáňa vyšplhal až do výšky 5024 eur.

„Ja chcem plat, ktorý som mal schválený v roku 2022 na začiatku funkčného obdobia. Aj členom mestskej rady som povedal, že taký istý plat by som chcel mať po celý čas, ak nie nižší,“ vyjadril sa primátor na poslednej schôdzi.

Túto iniciatívu ocenili aj mestskí poslanci: „Ja neviem ako vy, kolegyne a kolegovia, ale ja si v Ružomberku nepamätám primátora, ktorý by vôbec prišiel s nejakým takýmto nápadom zníženia platu. Veľmi to kvitujem a uznávam,“ ozval sa poslanec Ján Kuráň.

Po schválení poslancami sa teraz primátor dostal na hranicu 4542 eur, čo je zníženie platu o takmer 500 eur. Je potrebné dodať, že znižovanie platov nepatrí medzi najobľúbenejšiu kratochvíľu predstaviteľov samospráv. Obzvlášť v časoch, kedy si svoje platy zvyšovali aj šéfovia vládnych rezortov. Čin primátora Kubáňa si teda u poslancov získal právom veľký rešpekt.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac