Nemocnica podala na progresívca Hellebrandta trestné oznámenie za šírenie nákazlivej choroby. Mandátu sa vzdal v stredu

poslanec TomᚠHellebrandt PS Progresívne Slovensko poslanecký s¾ub skladanie Na snímke Tomáš Hellebrandt (Progresívne Slovensko) skladá poslanecký sľub počas ustanovujúcej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) IX. volebného obdobia 25. októbra 2023 v Bratislave. Foto: Jakub Kotian/TASR

AKTUALIZOVANÉ Niekdajší poslanec Progresívneho Slovenska (PS) Tomáš Hellebrandt čelí trestnému oznámeniu žilinskej nemocnice pre utajenie nákazlivého ochorenia. Politik sa vo vyjadrení ospravedlnil za svoje zlyhanie a ospravedlnil sa zdravotníckemu personálu, no spochybnil, že by spáchal trestný čin.

Dôvodom podania trestného oznámenia je paragraf, za porušenie ktorého podľa Trestného zákona hrozí trest odňatia slobody vo výmere jeden až päť rokov.

„Podľa našich zistení totiž pri zákroku v nemocnici neuviedol, že trpí nákazlivým ochorením. Pracovníci nemocnice na to prišli neskôr a ostali v šoku a strachu. Politik sa mal dopustiť utajením tejto informácie vážneho ohrozenia života a zdravia iných ľudí,“ uviedla Pluska, ktorá správu priniesla ako prvá.

Podľa informácií Štandardu nemocnica prišla na prítomnosť ochorenia pri odbere krvi. Politik mal zamlčať svoj zdravotný stav aj v dotazníku, ktorý pred bližšie nešpecifikovaným zákrokom vypĺňal.

Hellebrandt sa skôr v stredu vzdal mandátu poslanca Národnej rady SR. Vyjadril sa, že tak urobil z osobných dôvodov. V pléne ho nahradí Richard Dubovický.

Podanie trestného oznámenia potvrdila aj prokuratúra

Premiér Robert Fico v stredu večer na sociálnej sieti skonštatoval, že „Progresívne Slovensko by malo vysvetliť, či vzdanie sa mandátu poslanca NR SR Hellebrandta súvisí s incidentom v nemocnici, pre ktorý na neho nemocnica podala trestné oznámenie“.

„Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie sa Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina k prípadu nebude vyjadrovať,“ uviedla pre Štandard hovorkyňa tohto zariadenia Zuzana Fialová.

Podanie trestného oznámenia vo štvrtok poobede pre Štandard potvrdil aj hovorca Krajskej prokuratúry v Žiline Martin Kokles. „V súvislosti s dopytovaným bolo do podateľne Okresnej prokuratúry Žilina dňa 30. 01. 2024 doručené trestné oznámenie podané FNsP Žilina. Vec sa nachádza v štádiu predprípravného konania, vzhľadom k čomu nie je nateraz možné poskytnúť bližšie informácie,“ napísal.

Šimečkovci sa o tom dozvedeli z médií

K téme sa na tlačovej konferencii vo štvrtok do obeda vyjadril aj líder PS Michal Šimečka. „O podaní trestného oznámenia sme ja ani on nemali žiadnu oficiálnu vedomosť, dozvedeli sme sa to z verejného statusu Roberta Fica. Toto je niečo, čo mňa osobne veľmi znepokojuje. Odkiaľ má pán predseda vlády takúto informáciu? Vzbudzuje to podozrenie zo zneužitia právomocí verejného činiteľa,“ povedal.

Šimečka zopakoval, že Hellebrandt sa vzdal mandátu „z osobných dôvodov“. Ak však platia vyššie uvedené skutočnosti, nejde o osobné dôvody, ale o vážnu a vedomú chybu.

Hellebrandt tvrdí, že nie je infekčný

Krátko po stanovisku Šimečku na sociálnej sieti publikoval vyjadrenie aj sám dotknutý politik. Hellebrandt lekárov o diagnóze vraj neupovedomil „zo strachu, že táto osobná informácia sa dostane na verejnosť a stane sa prostriedkom politického boja“. Dodal, že sa zdá, že táto obava bola oprávnená.

„S mojim ochorením žijem už vyše 15 rokov. Zodpovedne beriem lieky a pravidelne chodím v zahraničí na kontroly a liečbu. Vďaka tomu nie som infekčný a nepredstavujem žiadne ohrozenie pre lekársky personál ani iných ľudí, s ktorými som v styku,“ doplnil.

Z dôvodu svojej neinfekčnosti vraj netušil, že musí diagnózu niekde aktívne hlásiť. Je si však vraj vedomý toho, že neznalosť práva ho neospravedlňuje a za vlastnú chybu považuje to, že sa neoboznámil so slovenskými pravidlami pred tým, ako sa vrátil zo zahraničia do rodnej krajiny.

„Podľa právnej analýzy, ktorú mám k dispozícii som nespáchal trestný čin, keďže som nikoho neohrozil. Moja chyba spočíva v neohlásení, čo je správny delikt, nie trestný čin. Tým ju nechcem nijak zľahčovať a preberám za ňu plnú zodpovednosť. Som presvedčený, že na politikov musia platiť prísnejšie merítka,“ doplnil Hellebrandt a ospravedlnil sa všetkým vrátane personálu nemocnice.

„Vážim si ich ľudskú aj profesionálnu starostlivosť, som im vďačný a je mi veľmi ľúto, ak sa čo i len na sekundu cítili ohrození. Kvôli mojej nedbalosti nemohli vedieť ani o mojej diagnóze, ani o tom, že som vďaka liečbe neinfekčný,“ uzavrel.

Kto je Tomáš Hellebrandt

Hellebrandt pochádza práve zo Žiliny a vo veku desiatich rokov sa s rodičmi presťahoval do Dubaja, kde aj vyrastal.

Študoval ekonómiu na Oxfordskej univerzite a London School of Economics. Po škole pracoval ako ekonóm v Bank of England a neskôr v Peterson Institute for International Economics v USA. Po návrate na Slovensko pôsobil na ministerstve financií, kde v roku 2022 skončil pre nezhody s vtedajším šéfom rezortu Igorom Matovičom.

Neskôr vstúpil do Progresívneho Slovenska. „V PS sa venujem trhu práce a sociálnym politikám a zároveň som hrdým príslušníkom dúhovej komunity,“ ozrejmil o sebe v životopise.

Po získaní mandátu vo voľbách mal Hellebrandt počas slávnostnej prísahy na saku pripnutú dúhovú stuhu. Po Edite Angyalovej (Smer) a Stanislavovi Fořtovi (SaS) je so spolustraníčkou Luciou Plavákovou ďalším otvorene homosexuálnym poslancom slovenského parlamentu. Jeho partner George pochádza z Brazílie.


Ďalšie články