Progresívec Hellebrandt hovorí, že s ochorením žije 15 rokov a nemocnicu neupovedomil zo strachu

422390446_3160512487419308_3064549285813460853_n Tomáš Hellebrandt (Progresívne Slovensko). Foto: FB Tomas Hellebrandt

Niekdajší poslanec Progresívneho Slovenska Tomáš Hellebrandt sa vyjadril ku kauze trestného oznámenia žilinskej nemocnice za šírenie nákazlivej choroby. Na sociálnej sieti uviedol, že svoje ochorenie vedome nepriznal zo strachu, že sa táto osobná informácia dostane na verejnosť.

„Nejdem sa vyviňovať, ani nič zľahčovať. Pri mojom pobyte v žilinskej nemocnici som lekárov neupovedomil o mojej zdravotnej diagnóze. Neurobil som tak zo strachu, že táto osobná informácia sa dostane na verejnosť a stane sa prostriedkom politického boja. Zdá sa, že som sa bál oprávnene,“ opisuje v úvode verejného statusu niekdajší poslanec Progresívneho Slovenka pohnútky, ktoré ho viedli k zatajeniu svojho ochorenia.

Napísal tiež, že s ochorením žije už vyše 15 rokov. Zodpovedne vraj berie lieky a pravidelne chodí v zahraničí na kontroly a liečbu. Vďaka tomu údajne nie je infekčný a nepredstavuje žiadne ohrozenie pre lekársky personál ani iných ľudí.

„Keďže nepredstavujem ohrozenie pre verejné zdravie, netušil som, že moju diagnózu musím niekde aktívne hlásiť. Akokoľvek, neznalosť práva neospravedlňuje a je iba mojou chybou, že som sa neoboznámil so slovenskými pravidlami pred tým, ako som sa sem vrátil,“ doplnil.

„Podľa právnej analýzy, ktorú mám k dispozícii som nespáchal trestný čin, keďže som nikoho neohrozil. Moja chyba spočíva v neohlásení, čo je správny delikt, nie trestný čin. Tým ju nechcem nijak zľahčovať a preberám za ňu plnú zodpovednosť. Som presvedčený, že na politikov musia platiť prísnejšie merítka,“ doplnil Hellebrandt a ospravedlnil sa všetkým vrátane personálu nemocnice.

Bývalý zákonodarca vyhlásil, že spravil chybu, za ktorú sa ospravedlňuje. „Kvôli tejto chybe som sa rozhodol vyvodiť politickú zodpovednosť a vzdal som sa mandátu poslanca NR SR,“ dodal.

Šimečka: O Hellebrandtovi sme sa dozvedeli z Ficovho statusu

K téme sa na tlačovej konferencii vo štvrtok vyjadril aj líder PS Michal Šimečka. „O podaní trestného oznámenia sme ja ani on nemali žiadnu oficiálnu vedomosť, dozvedeli sme sa to z verejného statusu Roberta Fica. Toto je niečo, čo mňa osobne veľmi znepokojuje. Odkiaľ má pán predseda vlády takúto informáciu? Vzbudzuje to podozrenie zo zneužitia právomocí verejného činiteľa,“ povedal.

Šimečka zopakoval, že Hellebrandt sa vzdal mandátu „z osobných dôvodov“. Ak však platia vyššie uvedené skutočnosti, nejde o osobné dôvody, ale o vážnu a vedomú chybu.

Nemocnica sa k téme vyjadrovať nechce

Pripomeňme, že kauzu ako prvá otvorila v stredu večer Pluska. Podľa jej zistení pri zákroku v politik neuviedol, že trpí nákazlivým ľudským ochorením. „Pracovníci nemocnice na to prišli neskôr a ostali v šoku a strachu,“ dodala. 

Podľa informácií Štandardu nemocnica prišla na prítomnosť ochorenia pri odbere krvi. Politik mal zamlčať svoj zdravotný stav aj v dotazníku, ktorý pred bližšie nešpecifikovaným zákrokom vypĺňal.

„Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie sa Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina k prípadu nebude vyjadrovať,“ uviedla pre Štandard hovorkyňa tohto zariadenia Zuzana Fialová.

Hoci zo slov nemocnice vyplýva, že vyšetrovanie v tejto veci prebieha, polícia podanie trestného oznámenia zatiaľ neeviduje. „Ku dnešnému dňu neevidujeme žiadne oznámenie z podozrenia takéhoto skutku,“ odpovedala Štandardu Zuzana Šefčíková z oddelenia komunikácie a prevencie Krajského riaditeľstva Policajného zboru (PZ) v Žiline.

Hellebrandt čelí tresnému oznámeniu, v mandáte už má svojho náhradníka

Hellebrandt sa skôr v stredu vzdal mandátu poslanca Národnej rady SR. Vyjadril sa, že tak urobil z osobných dôvodov. V pléne ho nahradil Richard Dubovický.

Podľa informácií Štandardu z prostredia nemocnice PZ stále neeviduje trestné oznámenie z toho dôvodu, že právny zástupca nemocnice ho vypracoval a zaslal len nedávno.


Ďalšie články