Historický úspech slovenskej gastronómie. Národný tím kuchárov sa vrátil s dvoma medailami 

SLOVENSKO/NEMECKO – Národnému tímu kuchárov Slovenska sa mimoriadne dobre darilo v silnej svetovej konkurencii na vrcholnom gastronomickom podujatí IKA Culinary Olympics, ktorý sa konal od 2. do 7. februára 2024 v nemeckom Stuttgarte. Domov sa vrátili s dvoma bronzovými medailami z disciplín Restaurant of Nations a Chef`s Table.

Kulinárska olympiáda Slovenský tím si za peknú prezentáciu vyslúžil potlesk poroty. Foto: Archív Národný tím kuchárov Slovenska

Kapitánom Národného tímu kuchárov Slovenska bol šéfkuchár košického rezortu VILLA SANDY Jozef Hromják, ktorý neskrýval nadšenie z medzinárodného úspechu. „Toto ocenenie sme prijali s veľkou radosťou a pokorou. Bolo pre nás cťou, ale zároveň aj zodpovednosťou reprezentovať našu krajinu. Veríme, že idea Novej kuchyne Slovenska, ktorú sme na súťaži predstavili v praxi, si získa priazeň odbornej i laickej verejnosti aj u nás. Spoločne tak posunieme našu domácu gastronómiu vpred,“ povedal uznávaný odborník.

V kategórii národných tímov sa na olympiáde predstavilo spolu 24 krajín z rôznych kútov sveta. Súboje trvali štyri dni. Slovensko bojovalo o medaily 4. a 6. februára spolu s kolegami z Talianska, Anglicka, Nórska, Škótska a Cypru. Absolútnym víťazom kulinárskej olympiády za rok 2024 sa stal súťažný kolektív Fínska.

Prezentácia hlavného mäsitého chodu v disciplíne Restaurant of Nations. Foto: Archív Národný tím kuchárov Slovenska

V tíme kapitána Jozefa Hromjáka sa predstavili šéfkuchári Patrik Pokrývka z Hotela Lomnica, Andrej Róth z Hotela Šachtička, Tomáš Šefčík z Hotela Lomnica a Kaštieľa Pálffy, a napokon Viktor Nemergut z rezortu VILLA SANDY Košice. Na podujatí malo zastúpenie aj nežnejšie pohlavie. Túto úlohu prevzali na seba cukrárky Mária Kašická z rezortu VILLA SANDY a Alexandra Krajčovičová z Hotela Lomnica. Príprava nášho tímu trvala 8 mesiacov a pozostávala z teoretickej časti i spoločných tréningov v domácej kuchyni Jozefa Hromjáka v rezorte VILLA SANDY, ako aj na národných i medzinárodných súťažiach.

Podujatie, o ktorom je reč, je najstaršia a najväčšia medzinárodná súťaž v kulinárskom umení na svete. Svoju históriu začalo písať v roku 1900. Organizuje sa každé štyri roky a už viac než 120 rokov, aj vďaka silnému zastúpeniu mnohých krajín sveta, diktuje nové gastronomické trendy. IKA Culinary Olympics sa koná pod záštitou Svetovej asociácie kuchárskych združení WACS a, rovnako ako v športe, je snom majstrov z odboru gastronómia zúčastniť sa na nej aspoň raz za život.


Elektrická energia patrí medzi tie energie, ktoré budú nielenže čoraz vzácnejšie, ale zrejme aj ich cena porastie. Na Slovensku sa elektrická energia vyrába najmä v jadrových elektrárňach, ale aj vo vodných či pomocou slnečných kolektorov.…
Prejsť na článok