SLOVENSKO/NEMECKO – Národnému tímu kuchárov Slovenska sa mimoriadne dobre darilo v silnej svetovej konkurencii na vrcholnom gastronomickom podujatí IKA Culinary Olympics, ktorý sa konal od 2. do 7. februára 2024 v nemeckom Stuttgarte. Domov sa vrátili s dvoma bronzovými medailami z disciplín Restaurant of Nations a Chef`s Table.
Kapitánom Národného tímu kuchárov Slovenska bol šéfkuchár košického rezortu VILLA SANDY Jozef Hromják, ktorý neskrýval nadšenie z medzinárodného úspechu. „Toto ocenenie sme prijali s veľkou radosťou a pokorou. Bolo pre nás cťou, ale zároveň aj zodpovednosťou reprezentovať našu krajinu. Veríme, že idea Novej kuchyne Slovenska, ktorú sme na súťaži predstavili v praxi, si získa priazeň odbornej i laickej verejnosti aj u nás. Spoločne tak posunieme našu domácu gastronómiu vpred,“ povedal uznávaný odborník.
V kategórii národných tímov sa na olympiáde predstavilo spolu 24 krajín z rôznych kútov sveta. Súboje trvali štyri dni. Slovensko bojovalo o medaily 4. a 6. februára spolu s kolegami z Talianska, Anglicka, Nórska, Škótska a Cypru. Absolútnym víťazom kulinárskej olympiády za rok 2024 sa stal súťažný kolektív Fínska.
V tíme kapitána Jozefa Hromjáka sa predstavili šéfkuchári Patrik Pokrývka z Hotela Lomnica, Andrej Róth z Hotela Šachtička, Tomáš Šefčík z Hotela Lomnica a Kaštieľa Pálffy, a napokon Viktor Nemergut z rezortu VILLA SANDY Košice. Na podujatí malo zastúpenie aj nežnejšie pohlavie. Túto úlohu prevzali na seba cukrárky Mária Kašická z rezortu VILLA SANDY a Alexandra Krajčovičová z Hotela Lomnica. Príprava nášho tímu trvala 8 mesiacov a pozostávala z teoretickej časti i spoločných tréningov v domácej kuchyni Jozefa Hromjáka v rezorte VILLA SANDY, ako aj na národných i medzinárodných súťažiach.
Podujatie, o ktorom je reč, je najstaršia a najväčšia medzinárodná súťaž v kulinárskom umení na svete. Svoju históriu začalo písať v roku 1900. Organizuje sa každé štyri roky a už viac než 120 rokov, aj vďaka silnému zastúpeniu mnohých krajín sveta, diktuje nové gastronomické trendy. IKA Culinary Olympics sa koná pod záštitou Svetovej asociácie kuchárskych združení WACS a, rovnako ako v športe, je snom majstrov z odboru gastronómia zúčastniť sa na nej aspoň raz za život.