Masaker v Avdijivke. Stratégia Zelenského a jeho spojencov vyhorela

Zelensky a Macron v Paríži podpísali bilaterálnu bezpeènostnú dohodu Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Východ Ukrajiny má za sebou dramatický víkend. Padla Avdijivka, v ktorej Ukrajina prišla o veľkú časť elitných jednotiek. Spolu s ňou padla aj vojenská politika ukrajinského prezidenta. Ukázalo sa, že Zelenskyj urobil vo svojom spore s generálom Zalužným mimoriadne vážne chyby.

Bola to práve otázka Avdijivky, na ktorej vyvrcholil spor ukrajinského prezidenta Zelenského s generálom Zalužným. Konflikt vnútri ukrajinského vedenia sa lámal koncom roka 2023. Generál Zalužnyj, donedávna vrchný veliteľ ukrajinskej armády, presadzoval realistický prístup. Keď Rusi zovreli Avdijivku a hrozilo obkľúčenie, Zalužnyj navrhol ustúpiť. Aby šetril živú silu, ktorá sa Ukrajine míňa, na dlhodobú „strategickú obranu“. Generál v decembri 2023 vyhlásil, že Rusko zrejme Avdijivku dobyje do dvoch mesiacov.

Ukrajinského prezidenta Zelenského slová Zalužného pobúrili. Koncom decembra vycestoval priamo do Avdijivky, aby osobne podporil ukrajinských vojakov a zablokoval pokusy veliteľov o taktický ústup. Dôvody držať Avdijivku aj za cenu neúmerných rizík boli prevažne politické.

Začiatkom roka sa prezident Zelenskyj rozhodol, že generála Zalužného vymení. Nešlo to celkom podľa plánov, Zalužnyj má silnejšiu domácu podporu než Zelenskyj, no nakoniec to presadil. Aj vďaka podpore západných spojencov. Novým vrchným veliteľom sa stal ohybnejší Syrskyj. Vojaci ho prezývajú „mäsiar“, pretože zvykne plniť rozkazy bez ohľadu na straty vojakov.

Nové velenie generála Syrského dostalo mimoriadne riskantnú úlohu: poslať do Avdijivky obkľúčenej z troch strán Rusmi posily. Aj z radov elitných jednotiek.

Viacerí velitelia a analytici namietali, že to bude samovražedná misia s obrovskými stratami ukrajinskej armády. No Zelenskyj bol neoblomný. Do oblasti smerovali vojenské posily zo záporožskej oblasti, dobrovoľníci z azovských jednotiek aj špeciálne oddiely. Avdijivka, o ktorú Ukrajina bojovala desať rokov (už od roku 2014), sa mala držať za akúkoľvek cenu.

Nakoniec sa ukázalo, že tá cena bola pre Ukrajinu drasticky vysoká.

A ukrajinská armáda Avdijivku aj tak neudržala.

V priebehu niekoľkých hodín Rusi zbombardovali časť elitných ukrajinských posíl pri Selidove (ešte predtým, ako sa zapojili do bojov), dokončili obkľúčenie Avdijivky, zničili utekajúce ukrajinské jednotky a časť ukrajinských síl údajne padla do zajatia. Počty obetí nie sú známe, no chaotický prísun posíl, intenzívne boje a následný pokus o rýchly ústup zo zovretia naznačujú, že boli masívne.

Z pohľadu Ukrajiny sa bitka o Avdijivku skončila vojenskou katastrofou. Stalo sa presne to, pred čím varoval generál Zalužnyj (dnes už odvolaný). Ukrajinská armáda utrpela rozsiahle straty. Bez výsledku v podobe udržania územia. Navyše, v Avdijivke padla aj veľká časť posíl zo záporožskej oblasti, ktoré tam aktuálne chýbajú. Rusi tam stupňujú tlak. A pri Avdijivke pokračujú v prenasledovaní ustupujúcich ukrajinských vojakov. Aby sa nestihli nanovo opevniť.

Treba dodať, že pre prezidenta Zelenského to nie je len vojenská katastrofa, ale aj politická.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami