Ukrajinský útok systémom HIMARS na ruské cvičisko zabil najmenej 60 vojakov, píšu médiá

Ukrajincom sa podľa viacerých zdrojov podarilo zasiahnuť ruské výcvikové stredisko v anektovanej Doneckej oblasti a zabiť minimálne 60 vojakov. Na internete sa objavujú viaceré vierohodné zábery, ktoré údajne skazu zachytávajú. Moskva aj Kyjev zatiaľ oficiálne mlčia.

obr Foto: Telegram

Ukrajinské ozbrojené sily v utorok pravdepodobne uskutočnili jeden z najúspešnejších útokov na ruské jednotky za posledné mesiace. Informovala o tom ruská odnož BBC s odvolaním sa na svoje zdroje, ako aj na fotografie a videá z miesta činu.

Útok na výcvikové stredisko pri obci Trudivske v okrese Volnovacha v Doneckej oblasti sa vraj odohral 20. februára na poludnie pomocou dvoch rakiet odpálených zo systémov HIMARS. O život podľa zverejnených informácií prišlo najmenej 60 mužov.

„V čase útoku boli na cvičisku rozmiestnení vojaci 36. samostatnej gardovej motostreleckej brigády (vojenský útvar 06705), trvalo dislokovaní v meste Borzia v Zabajkalskom kraji. Vojaci 4., 5. a 6. roty tejto brigády boli zoradení na cvičisku a čakali na príchod generálmajora Olega Mojsejeva, veliteľa 29. armády Východného vojenského okruhu,“ konkretizuje BBC.

Preživší ruský vojak v komentári pre BBC povedal: „Velitelia nás zoradili na otvorenom poli“. Pripomeňme, že z vojensko taktického hľadiska sa takýto postup považuje za veľmi rizikový.

O útoku okrem BBC napísal aj ukrajinský novinár Denys Kazanskyj alebo ruský provojnový bloger Jegor Guzenko, všimli si České noviny.

O situácii na svojom účte na Telegrame podľa spravodajského servera Kyiv Independent napísal aj hovorca vojenskej administratívy v Odese Serhij Bratčuk. Bratčuk ukázal údajné snímky z útoku a telá zosnulých vojakov.

BBC uviedla, že disponuje viac ako desiatimi fotografiami a videami z cvičiska, ktoré zobrazujú desiatky mŕtvych ľudí. Hoci zábery z etických dôvodov nezverejnila, snímky z videí sa už objavujú na sociálnych sieťach.

Video z incidentu na sociálnej sieti X sprostredkoval aj kanál Visegrád 24. Upozorňujeme, že tieto zábery nie sú vhodné pre deti a citlivé povahy.

V čase písania tohto článku sa k prípadu nevyjadrila ruská ani ukrajinská strana.

Spojené štáty od začiatku vojny darovali Ukrajine 39 vysokomobilných delostreleckých raketových systémov HIMARS, ktoré si tamojší velitelia veľmi pochvaľujú. Rusom sa podľa článku magazínu Forbes zo začiatku tohto roka zatiaľ nepodarilo zničiť ani jeden.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac