Video: Bude mať Slovensko niekedy konzervatívneho prezidenta?

IMG_0079 Diskusia Dočká sa Slovensko solídneho konzervatívneho prezidenta? Konzervatívne fórum. Foto: Denník Štandard

Slovenskí politici nerobia politiku, ale politický aktivizmus. Týmto neduhom trpela aj prezidentka Zuzana Čaputová. O stave Slovenska tiež vypovedá, že posledné dve hlavy štátu oznámili odchod po jednom volebnom období vo funkcii a o opätovné zvolenie sa už neuchádzali.

Aj tieto úvahy zazneli na podujatí Inštitútu Ladislava Hanusa vo štvrtok v Bratislave. O prezidentskej funkcii a konzervativizme diskutovali komentátor denníka Štandard Dag Daniš, Jozef Majchrák z denníka Postoj a Filip Šebesta pôsobiaci v Inštitúte Václava Klausa. Moderoval Marek Novák.

V úvode zhodnotili volebné obdobie dosluhujúcej prezidentky. Majchrák poukázal na to, že aj keď Čaputová a aj Andrej Kiska zastupovali značnú skupinu slovenských občanov, neboli takzvaní homo politicus, ktorí by v politike ostali.

Daniš doplnil, že vníma u slovenských politikov „vážnu chorobu“, ktorá tu síce nie je dlho, prestali však robiť politiku a začali robiť politický aktivizmus. Prestali sa zodpovedať svojim voličom a ovplyvňujú ich viac médiá a tretí sektor.

Vítané obohatenie diskusie, s pohľadom z Českej republiky, priniesol Filip Šebesta. Napríklad poukázal na to, že v Česku dvaja ostatní prezidenti mali a majú vášeň pre politiku a dodnes sa k politickým otázkam vyjadrujú.

Predpoklady konzervatívneho prezidenta

Na otázku, aké predpoklady by mal spĺňať konzervatívny kandidát na prezidenta, sa všetci diskutujúci zhodli, že by mal verejne zastávať konzervatívne hodnoty v kultúrno-etických otázkach. Polemika medzi dvomi novinármi nastala v otázke, čo sú to pronárodné hodnoty, keďže podľa obidvoch by sa k nim mal konzervatívny prezident hlásiť.

Majchrák povedal, že pronárodný kandidát sa má stotožňovať „s prozápadnou“ zahraničnou politikou, ktorej veľká výzva je podporovanie toho, aby medzi Slovenskom a Ruskom existoval silný ukrajinský štát. Daniš súhlasil, ale spochybňuje výsledky takzvanej tvrdej línie podpory Ukrajiny. Uviedol to s ohľadom na výsledky na bojisku, keďže sa už dlhšiu dobu územie ovládané ruskou armádou stále približuje k slovenským hraniciam a tento trend bude podľa Daniša pokračovať.

Nesplnenou úlohou prezidentky v tomto ohľade bolo, že sa nesnažila zaviazať vládu, aby systém slovenskej protivzdušnej obrany S-300 odišiel na Ukrajinu iba pod podmienkou, že krajina za to v blízkej dobe dostane vlastnú náhradu, uviedol komentátor Štandardu.  

Šebesta glosoval, že „slovenského prezidenta by malo viac zaujímať, čo si o ňom myslia na námestí v Kežmarku, ako to, čo o ňom píše New York Times“. Poznamenal, že aj do Českej republiky prišiel trend, že sa hlavou štátu stávajú kandidáti, ktorí pred zvolením neboli aktívnymi politikmi.

Český analytik si myslí, že je dobré, keď meno nového prezidentského kandidáta nie je „vytiahnuté z klobúka“. V Prezidentskom paláci má byť človek, ktorý má za sebou už veľa politických rozhodnutí, aby občania vedeli odhadnúť, ako sa v rôznych situáciách zachová.

Môže sa konzervatívec postaviť na jedno pódium s progresívcom?

Majchrák upozornil na pretrvávajúci jav na Slovensku, že liberálne prostredie sa vie dlhší čas pred prezidentskými voľbami zhodnúť na jednom kandidátovi, ktorému aj nájde finančné prostriedky na volebnú kampaň. Keďže konzervatívne spektrum nedokáže predstaviť svojho vlastného kandidáta, musia konzervatívni voliči zvažovať voľbu liberála ako menšie zlo voči kandidátovi sociálnej demokracie, ktoré sa zgrupuje okolo strany Smer a momentálne aj strany Hlas.

Daniš vidí problém v tom, že konzervatívci si vyberajú horšiu z dvoch ciest. Vždy kráčajú po tej prvej, o ktorej hovoria progresívci a väčšina slovenských médií. To znamená, že sa majú pridať k liberálom alebo k progresívcom. Dôsledne nepožadujú, aby prišiel „konzervatívny politik, ktorý zo saka vytiahne červenú fixu a medzi neho a progresívcov nakreslí hrubú červenú čiaru“. A keď sa Michal Šimečka príde opýtať, čo to znamená, konzervatívec povie, že „s vami nikdy, váš program je nezlučiteľný s mojím programom“.

Polemika medzi Majchrákom a Danišom bola aj v otázke, či môže konzervatívec vystúpiť na jednom pódiu s predstaviteľmi Progresívneho Slovenska pri takej závažnej téme, ako sú súčasné vládne zmeny Trestného zákona.

Keďže je to podľa Majchráka dôležitá téma, tak áno. Daniš si myslí, že by to malo byť iba pri veľmi širokých protestoch, kde bude zastúpené celé opozičné politické spektrum. Podľa neho musí byť napríklad ľahko rozlíšiteľné, že KDH nie je príveskom „Progresívneho Slovenska“.

Zdravo fungujúca konzervatívna strana podľa obidvoch novinárov dokáže poľahky generovať konzervatívnych kandidátov. To, že nekandiduje konzervatívna osobnosť, ktorá by vo volebných prieskumoch mala väčšiu podporu, vydáva svedectvo o slovenskom konzervativizme.

Zaujímavá otázka prišla z publika, či niekto z prezidentských kandidátov – Pellegrini, Korčok – začne robiť ekonomickú diplomaciu, čo podľa diváka v poslednej dobe v politike absentovalo. Majchrák podotkol, že v tom nevidí prezidenta ako zásadného hráča. Podľa neho zahraničné cesty prezidenta Zemana do Číny nepriniesli pre Česko pozitívny výsledok.

Šebesta podotkol, že Zemanov prístup mal práve opačný efekt, keď tým nerozumne popudil politikov z opačného politického spektra a teraz chodia pravidelne na Taiwan.  


Ďalšie články